Prizori iz pakla u SAD-u: Pepeo pada s neba, poginulo šestero ljudi

Radiosarajevo.ba
Prizori iz pakla u SAD-u: Pepeo pada s neba, poginulo šestero ljudi
Twitter / Požar u SAD

Prizori pakla i apokaliptično nebo nakon suše i jakih vjetrova koji i dalje haraju zapadnom obalom Sjedinjenih Država, gdje su odnijeli šest života.

Jednogodišnje dijete i roditelji stradali su u pokušaju bijega pred vatrom u državi Washington, objavio je ured šerifa u okrugu Okanogan. Žarišta požara protežu se od države Washington, na sjeveru kod granice s Kanadom, do San Diega na jugu Kalifornije. 

Između njih u Oregonu je izgorjelo 120.000 hektara i u najmanje pet mjesta se zbog požara, neviđenih u historiji države, očekuju brojne žrtve i materijalne štete, dok traju masovne evakuacije, rekla je guvernerka Kate Brown.

Dvije osobe pronađene su mrtve u srijedu u Oregonu, rekao je šerif okruga Marion, a lokalni mediji navode da se radi o 12-godišnjaku i njegovoj baki. Jody Evans, stanovnica okolice Detroita, objasnila je da joj se činilo da je u "paklu" dok je bježala od plamenova koji su prijetili njenoj kući.

Nošena vjetrom, vatra se širila obalom. U Kaliforniji bjesni više od dvadeset požara. Vatra je ove godine progutala rekordnih više od 10.000 četvornih kilometara države.

Tri su osobe smrtno stradale na sjeveru države, navele su vlasti okruga Butte. U San Franciscu stanovnici su se probudili pod narandžastim apokaliptičnim nebom. Gotovo 1.000 policajaca borilo se s vatrom na više od 65.000 hektara blizu Fresna.

Guverner države Washington Jay Inslee rekao je da je u devet velikih požara izgorjelo više od 133.000 hektara u 24 sata, više nego dvostruka površina izgorjela u cijeloj 2019. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije