UŽIVO | Volim da se ne bojim: Završena Peta Povorka ponosa u Sarajevu

30
Radiosarajevo.ba
UŽIVO | Volim da se ne bojim: Završena Peta Povorka ponosa u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Održana peta Povorka ponosa u Sarajevu

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas, 22. juna će biti održana peta po redu Povorka ponosa.

Pod sloganom "Volim da se ne bojim" ulicama Sarajeva danas će prodefilovati veliki broj učesnika, a početak manifestacije je planiran za 18 sati.

"Bh. povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu. Dobili smo upite iz zajednice da li mogu da unesu palestinske zastave na povorku, jer je palestinska zastava od zajednice prepoznata kao simbol otpora.

Hezbollah potvrdio: Ubijen je Hassan Nasrallah

Hezbollah potvrdio: Ubijen je Hassan Nasrallah

Stoga je sasvim razumljivo što ćemo za ovogodišnju povorku dopustiti da se tokom povorke, pored pride simbola i zastava, nose i palestinske poruke i zastave. Pridružujemo se svim prajdovima koji su stali u solidarnost sa palestinskim otporom i šaljemo jasnu poruku protiv rata i opresije", objavili su iz Bh. povorke ponosa.

21:00

Ovacijama i višeminutnim aplauzom okupljenih završena je peta Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini.

20:42

Učesnici se polako razilaze, a muzički dio programa na trgu Susan Sontag bliži se kraju čime će u 21 sat zvanično završiti peta Povorka ponosa u BiH.

Okupljeni su danas glasno poručili 'Volim da se ne bojim', a iz glavnog grada Bosne i Hercegovine poslana je jasna poruka - stop svakoj vrsti nasilja!

20:19

Na Povorci je i ambasadorica Španije u BiH Teresa Lizaranz Perinat koja je dala kratku, ali jasnu izjavu za portal Radiosarajevo.ba.

"Znate da dolazim iz Španije, lijepo mi je danas ovdje. Došla sam podržati Povorku, smatram da svi trebaju imati ljudska prava i slavili različitost', kazala je ambasadorica.Podsjetimo, Španija je 2005. godine bila treća zemlja na svijetu koja je omogućila sklapanje brakova istospolnih parova i u potpunosti izjednačila prava homoseksualnih i heteroseksualnih parova", izjavila je za naš portal ambasadorica Španije u BiH.

20:07

19:45

Druženje u okviru Povorke ponosa nastavlja se uz ove umjetnike: DJ Cielo Hemon, Esma Numanović, Srđan Gino Jevđević i Marie Cherie. 

Trenutno nastupa Esma Numanović, pjeva pjesmu Blista i zabavlja okupljene.

19:38

U Povorci ponosa učestvuje i ambasadorica Španije u BiH Teresa Lizaranz Perinat.

19.30

"Sada više neko ikada da je potrebno da pjevamo, udaramo pjesme poput Ciao Belle, da se vidi da smo tu. Mi smo otpor, mi smo promjena, ne idemo nikuda. Sa ovog mjesta šaljemo jasne i glasne poruke, da kažemo da ne pristajemo na diskriminaciju. Hvala Vam što ste danas s nama kada govorimo o nasilju, naši sugrađani i sugrađanke ignorišu nasilje, a mi smo danas odlučili javno govoriti. Ne želimo birati ulice kojima ćemo šetati, mi smo osobe koje moraju biti ravnopravne sa osobe sa svima. Mi danas želimo zaustaviti začarani krug, ne damo da nas ušutkujete. Dajte nam evropski zakon o javnim okupljanjima, zahtijevamo da prepoznate naše brakove zakonom, naše porodice su isto ljubav kao i vaše. Ne pristajemo na tromost, dajte nam zaštitu. Izmijenite Krivični zakon, nismo niti ćemo ikada biti izolovani dio društva. Mi smo i jučer i danas i sutra odlučili da se ne bojimo, ne želimo se bojati homofoba i šovinista. Priznajte zakonom i trans osobe, svi smo autentični građani i građanke ovog društva.

Spriječite femicid, uložite napore da zaustavite femicid, nismo izabrali fašizam, već antifašizam. Ponosno mašemo našim zastavama i glasno kažemo da volimo da se ne bojimo.", poručile su članice Organizaciong odbora povorke, te istakle:

"Živite li sigurno građanke i građani Bosne i Hercegovine dok svakodnevno doživljavamo nasilje, a političari prijete ratom. Pred očima cijelog svijeta nestaje narod Palestine, dešava se genocid u Palestini, živimo u vremenima koja podsjećaju na Drugi svjetski rat, ovdje smo danas kako bi poručili da solisarišemo sa svima onima koji proživljavaju genocid i nasilje."

Na binu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo izašao je potom Srđan Gino Jevđević koji izvodi pjesmu Tainted Love.

19:06

"Javni skup u pokretu BH povorka ponosa, od Zemaljskog muzeja do Narodnog pozorišta protekla je bez incidenata.

Glavna saobraćajnica je u potpunosti puštena za saobraćaj u 19.06 sati", izjavila je Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.

19:21

19:20

I norveški ambasador u Bosni i Hercegovini prisustvuje Povorci ponosa: 

19:12

Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo odzvanja Bella Ciao.

19:08

Trenutno se može čuti Beyonce i All the single ladies, a ubrzo bi se prisutnima trebao obratiti Organizacioni odbor Povorke.

19:06

Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo postavljen je stage, a ove godine otvoreni su i caffe bar Barometar i Opera.

19:03

Učesnici Povorke dolaze polako pred Narodno pozorište Sarajevo.

18:55

Povorka se bliži Narodnom pozorištu Sarajevo, a i ove godine na Povorci je muzičar Damir Imamović.

"Super mi je, izađem svake godine, svake godine je sve bolje, ljepše i slobodnije. Danas nam je malo vruće, ali nema veze", rekao je Imamović za portal Radiosarajevo.ba.

U ovim trenucima čuje se pjesma Prođi sa mnom ispod duge. Šemsa Suljaković je izvođač navedene pjesme .

18:45

Učesnici Povorke hodaju svojom rutom, a mogu se čuti povici 'Free, free Palestine' i 'Power to the people'.

18:40

Peta povorka ponosa stigla je do Skenderije i nastavlja svoju rutu do Narodnog pozorišta Sarajevo.

Učesnici u rukama nose transparente."Javni prostor mora biti slobodan", "Želimo povorku bez policijske izolacije", "Tu sam za mog brata", samo su neki od njih.

Građani Sarajeva i ove godine pozdravljaju Povorku sa svojih balkona i prozora.

18:31

18:27

Šetnji prisustvuju političari, poznate ličnosti, aktivisti i građani i građanke svih starosnih dobi i kućni ljubimci.

18:23

Učesnici uzvikuju: Ponos, ljubav, Palestine be free!

18:20

Učesnici prolaze pokraj Filozofskog fakulteta, zvižde i nose transparente.

I ove godine građani se mogu pridružiti Povorci na njenoj ruti kretanja.

18:16

Učesnici Povorke nose dvije velike zastave.Jedna zastava je u dugim bojama, i to je zaštitni znak LGBT populacije. 🏳️‍🌈

Druga zastava je znak transrodnih osoba. 

18:15

18:12

Povorka krenula, učesnici hodaju ulicom Zmaja od Bosne i kreću se ka Narodnom pozorištu Sarajevo.

18:08

Među okupljenima je i direktorica Goethe-Instituta Simone Voigt.

Povorka će još malo krenuti, a okupljeni pjevaju Bella Ciao i uzvikuju smrt fašizmu.

18:03

Učesnici Povorke još uvijek se okupljaju ispred Historijskog muzeja.

Podršku Povorci i ove godine dao je univerzitetski profesor, filozof i sociolog Asim Mujkić, aktivistica Dženana Alađuz, muzičar Vanja Solaković, sarajevski ilustrator, crtač i dizajner Enis Čišić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Miomirka Melank (NS) i mnogi drugi.

17:47

Povorku ponosa i njene učesnike danas osigurava veliki broj policajaca. Oni će se pobrinuti da i ovogodišnje okupljanje prođe bez incidenata.

17:31
17:24

Na mjestu okupljanja okupljeni mogu uzeti promo materijale (majice, cekere, boce i slično) te vodu, zastave i transparente.

Caffe bar Tito otvoren je i dostupan svim učesnicama i učesnicima Povorke ponosa.

17:19

Na okupljanje je stigao i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto (Naša stranka).

"Bosna i Hercegovina je kao država i društvo zasnovana na razlikosti i toleranciji, danas slavimo raznolikost i nastavljamo borbu za to", rekao je ministar Forto.

O pravima LGBTQI zajednice dodao je: "Nisam siguran da su prava posebno unaprijeđena prethodnih godina, tu bitku tek trebamo dobiti, ali čini mi se da je prisutno manje govora mržnje i pritisaka manje opstrukcije u javnim ustanovama s mjesta gdje država odgovara na ovakav jedan protest, mislim da je naš zadatak da malo po malo normaliziramo na način da postanemo tolerantni, a onda će doći i sva druga prava."

17:04

Okupljenima ispred Historijskog muzeja pridružio se i frontmen Kultur Shocka Srđan Jevđević.

16:51

Iz Ambasade SAD-a, emotivnom porukom ambasadora Michaela Murphyja, dali su podršku današnjoj Povorci ponosa:

16:41

Podršku petoj Povorci ponosa dao je analitičar i psiholog Srđan Puhalo.

"Važno je zato što trebamo podržati borbu svake manjine za njezina prava. Tu nema velike filozofije, ako su njihova ljudska prava ugrožena treba se boriti za njih, danas su to oni, sutra može biti bilo ko. Nedostaje nam solidarnosti i zato sam ovdje", rekao je Puhalo za portal Radiosarajevo.ba.

16:23

Ove godine učesnici Povorke pružili su podršku narodu Palestine, tako da osim zastava duginih boja možemo vidjeti i palestinske zastave i simbole.

"Naša ljubav nije grijeh", "Prav(n)a budućnost", "Glasno protiv fašizma", "Pametan voli, budala tlači", "Sloboda za sve", "Ako svedete život na crno-bijelo nećete nikada vidjeti dugu", "Queer ljubav, gradimo mostove", "Antifašizam je naš izbor", "Ruku pod ruku za mir", neki su od transparenta koji se mogu pročitati.

16:17

Kako saznaje reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba koja je na terenu, očekuje se dolazak 2.000 do 3.000 ljudi.

16:10

Na okupljanju je i aktivistkinja Lejla Huremović.

"Očekujem da će biti podrške kao i uvijek do sada, da će doći do građana koliko su LGBTQI osobe ugrožene i koliko nasilja postoji u društvu i da ćemo zajedno raditi na tome da se nasilje, generalno, smanji", kazala je Huremović za portal Radiosarajevo.ba.

16:02

Za muzički spektakl tokom Povorke pobrinut će se DJ Cielo Hemon, Esma Numanović, Srđan Gino Jevđević i Marie Cherie.

Saša Hemon počeo je u ovim trenucima nastup na Pride sceni!

15:58

15:55

Počelo je okupljanje učesnika između Historijskog i Zemaljskog muzeja, nakon čega će biti upriličena manifestacija i ona bi trebala trajati sve do 21 sat.

Podsjetimo, Povorka kreće ulicama Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića do krajnjeg odredišta Trga Susan Sontag. Zbog održavanje Povorke ponosa u periodu od 16:00 do 22:00 sata doći će do izmjene režima saobraćaja u centralnim sarajevskim ulicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (30)

/ Povezano

/ Najnovije