U organizaciji udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" održana šetnja "Zlatni krug"

0
Radiosarajevo.ba
U organizaciji udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" održana šetnja "Zlatni krug"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja Zlatni krug

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka u petak, 27. septembra, organizovalo je šetnju Zlatni krug.  

Šetnja Zlatni krug se organizuje u povodu obilježavanja Zlatnog septembra – mjeseca podizanja svijesti o malignim oboljenjima kod djece.

Na poziv Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka šetnji se pridružila i delegacija Općine Centar na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem, učenici osnovnih škola sa Centra i bordo ekipa SFK 2000 Sarajevo.

Nakon izmještanja na sigurnu lokaciju: Iranski vođa ajatolah Ali Khameini se oglasio

Nakon izmještanja na sigurnu lokaciju: Iranski vođa ajatolah Ali Khameini se oglasio

"Mjesec septembar se obilježava u svijetu kao međunarodni mjesec podizanja svijesti o dječijem kanceru, a mi sa nizom aktivnosti obilježavamo ovaj mjesec.  Svi mi pomalo trebamo biti zlatni, jer ova djeca jesu zlatna. To su djeca koja se suočavaju sa najtežim oboljenjima, a mi moramo biti njihova podrška. Danas smo pokazali kao Sarajlije da možemo biti zlatni i velika podrška za sve. Zahvalni smo Općini Centar koja redovno finansira roditeljsku kuću, kao i ovim školarcima koji su danas dali svoju podršku i našoj Ameri i Afanu, svoj oboljeloj i izlječenoj djeci", kazao je Fikret Kubat predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Šetnja je krenula od zgrade Općine Centar, zatim su učesnici krenuli Titovom ulicom, Ferhadijom pa sve do Centra za kulturu Općine Centar u Jelićevoj. U Centru kulture i mladih Općine Centar održana je edukacija za mlade i projekcija filma Velika bijela kuća čiji su akteri mladi volonteri Udruženja Srce za djecu koji su u djetinjstvu prebolovali rak.  

"Meni je drago da ste i danas shvatili da niste sami, da su uz vas vaši vršnjaci. Nažalost bolest ne bira, i svjedoci smo sve više da u našem okruženju naši prijatelji, komšije trebaju podršku i pomoć. Priče naših heroja su inspiracija za mnoge i dokaz da se snažnom borbom i zajedništvom može pobijediti ono najgore. Trebamo uvijek jedni drugima biti pri ruci, biti podrška, jer samo zajedno možemo pobijediti sva zla, sve bolesti", kazao je načelnik Mandić.

"Proces mog izlječenja je bio dosta težak, al uz podršku mojih roditelja, brata, sestre i mojih prijatelja brzo sam uspjela sve prebroditi", kazala je djevojčica Amera Malkoč.

"Mjesec septembar je mjesec podrške, zato smo mi tu zajedno", poručio je Afan Habibović.

Sve aktivnosti u ovom mjesecu su za cilj imale, prije svega, podići svijest bh. društva o raku kod djece, povećati senzibilitet društvene zajednice prema marginaliziranim grupama i skrenuti pažnju na jednu od najranjivijih društvenih grupa.

Zahvalni smo svim institucijama i organizacijama, te građanima koji su ovaj septembar, zajedno s nama, pozlatili i učinili da naša djeca i roditelji osjete da nisu sami u svojoj borbi, poručili su iz Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije