Jačanje roditeljskih vještina: U BiH otvoren prvi od 28 kutaka

Radiosarajevo.ba
Jačanje roditeljskih vještina: U BiH otvoren prvi od 28 kutaka
Foto: Save The Children / Otvaranje kutka za roditelje u Zenici
Prvi kutak za roditelje, od planiranih 28, otvoren je danas u Zenici u osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“.

Ovi kutci predstavljaju jedan od modela unapređivanja saradnje škole i porodice i mjesto gdje će roditelji dobijati sve potrebne informacije vezane za rad škole, stručnu literaturu i podršku u jačanju roditeljskih vještina.

„Kutak za roditelje je jedan novi model unapređivanja saradnje škole i porodica, prvenstveno porodica djece iz osjetljivih grupa, kao i svih ostalih. Nadamo se da ćemo na ovaj način privući veći broj roditelja u školu i smanjiti napuštanje školovanja,“ izjavila je ovom prilikom Amila Herceg Hodžić, stručna savjetnica za u Pedagoškom zavodu Zeničko-dobojskog Kantona.

Organizacija Save the Children za kutke je, u sklopu svog programa jačanja porodica, obezbijedila namještaj i stručnu literaturu za roditelje, a škole će u saradnji s roditeljima unaprijediti i urediti prostor u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama.

Kutci se otvaraju u sklopu realizacije projekta „Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome“, koji se već treću godinu provodi u BiH i u Srbiji.

Projekat se fokusira na pitanja isključivanja, diskriminacije i otežanog pristupa osnovnim servisima kao što su obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita za romsku djecu i njihove porodice.

 „Očekujemo da će otvaranje kutka utjecati na smanjen broj izostanaka djece iz škole, na veću uključenost roditelja u život i rad škole, a samim tim i na izgradnju socijalne kohezije između škole i zajednice. Pored toga, otvaranje kutaka za roditelje je direktno usmjereno i na podizanje svijesti roditelja o negativnim posljedicama isključivanja romske djece i porodica, kao i značaju jednakog pristupa kvalitetnom školovanju za svako dijete bez izuzetka, naročito za djevojčice,“ istakla je tokom otvaranja kutka Andrea Žeravić – direktorica organizacije Save the Children.

Program jačanja porodica u cilju sprečavanja ranog napuštanja obrazovanja organizacija Save the Children provodi od 2017. godine, kao dio šireg projekta sprečavanja napuštanja školovanja, u pet kantona u BiH - Zeničko-dobojskom, Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u tri područja u Srbiji, a do sada je programom obuhvaćeno 3.372 roditelja.

Projektom Save the Children je do sada pružena direktna podrška djeci iz osjetljivih grupa kroz užine, prevoz i školski pribor, te je time, do sada, obuhvaćeno 1.657 djece u 60 škola u obje zemlje.

Osim direktne materijalne podrške projekat podržava djecu i kroz uključivanje njihovih roditelja i porodica putem edukacije specijalno osmišljene da unaprijede roditeljske kompetencije. Ova edukacija treba pomoći roditeljima da pruže odgovarajuću podršku svojoj djeci tokom školovanja.

Svako dijete zaslužuje #dobarpočetak

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije