Student čisti ulice, ne stidi se svog posla i poručuje: Ne želim napustiti BiH

Radiosarajevo.ba
Student čisti ulice, ne stidi se svog posla i poručuje: Ne želim napustiti BiH
Foto: Srpskainfo / Radenko Grujičić

Radenko Grujičić (29) iz sela Donja Trnova u isto vrijeme studira engleski jezik i radi kao komunalac u Ugljeviku.

Ovaj student je jedan od rijetkih koji sami izdržavaju radeći teške poslove. Zaposlio se kao komunalac za skromnu nadnicu, u svom selu radi razne poslove, a istovremeno uspješno studira da bi stekao diplomu profesora engleskog jezika. Nada se da će jednog dana raditi cjenjeniji i plaćeniji posao, a do tad na ovom poslu koji radi daje sve od sebe.

Radenko se ne stidi svog posla čistača, niti ga radi površno. Spreman je da po cijeli dan sakuplja papiriće i čisti kante, kosi travu, čisti i uljepšava Ugljevik. Posao nije težak, a solidno se, kaže, zaradi. Radno mjesto ga je čekalo, jer se niko i nije otimao za posao čistača.

"Firma „Usluge” Ugljevik tražila je radnika, a na konkurs nas se prijavilo nekoliko. Shvatili smo da smo posao dobili jer nije bilo zainteresovanih. Valjda je mlade ljude iz Ugljevika sramota da ovo rade. A mi, sa sela, mi se nikakvog posla ne stidimo", priča ovaj mladić za Srpskainfo.

Kaže da posao čistača nije težak fizički ali je podcijenjen.

"Dobri su uslovi rada, a samo bi plata mogla da bude veća. Često slušam svoje vršnjake kako pričaju da posla nema. Ima posla, samo se ne smije birati. Mora se prihvatiti šta se nudi. Mnogi biraju liniju lakšeg otpora. Žive na „jaslama” svojih roditelja, a ne prepoznaju prave vrijednosti. Nisu u životu samo važni skup telefoni, automobil i garderoba", kaže ovaj skromni mladić, koji nije navikao na luksuz u svom životu.

Prošle godine umro mu je otac i od tad živi sa majkom na malom i skromnom seoskom imanju. Radi sve poslove u sopstvenom dvorištu i povrtnjaku, a često i kod komšija kojima je potrebna pomoć u cijepanju ogrevnog drveta ili slične fizičke poslove. Bez obzira na teške životne uslove, vjeruje u bolje sutra i radi na tome.

Završio je srednju ekonomsku školu, a sada je student treće godine engleskog jezika i književnosti.

"Studiram na Univerzitetu Sinergija u Bijeljini, a engleski jezik i književnost sam upisao jer mi je blisko. Logično je izabrati ono što ti najbolje ide od ruke. Uporan sam i daću sve od sebe da završim fakultet. Nadam se da ću nakon toga naći neko mjesto u prosvjeti. Komunikativan sam i vole me djeca pa ću sigurno biti uspješan u tom poslu", kaže mladić.

Radenku su strani jezici uvijek bili jača strana. Istovremeno, uz engleski jezik, uči i njemački. Priča da ako po završetku studija ne pronađe posao u prosvjeti, planira da daje privatne časove stranih jezika i da tako sebi obezbijedi egzistenciju.

Radenko Grujičić ističe da je tužno da mnogi mladi ljudi vide perspektivu u inostranstvu.

"Volio bih da ostanem ovdje, zasnujem porodicu i živim. Vjerujem i da rad i zalaganje moraju da se isplate", kaže Grujičić. On ističe da je uvjeren da predan rad i jasna vizija budućnosti vode boljem životu, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije