U 21. stoljeću u BiH postoje djeca koja su izvan sistema školovanja

Radiosarajevo.ba
U 21. stoljeću u BiH postoje djeca koja su izvan sistema školovanja
Foto: Save The Children / Zlatan Erdić ponovo ide u školu
Povratak u školu ostvarenje je mog sna, kad slijediš snove uspjećeš u svemu što te zanima, kaže dječak kojem je bilo uskraćeno pravo na školovanje

Zlatanu Erdiću, četrnaestogodišnjaku iz Mrazovca kod Bužima povratak u školu je ostvarenje snova i životna prilika koju ima namjeru iskoristiti:“Kada si školovan možeš da biraš šta da radiš sa svojim životom, da li da ideš ili ostaneš. Kada nemaš školu, možeš samo ostati gdje jesi”, poručuje Zlatan.

Tekst i fotografije: Almir Panjeta/Save the Children 

Zlatan je do prije četiri godine zbog zdravstvenog stanja imao veće poteškoće u kretanju. Uprokos operaciji, rečeno mu je da ne može nastaviti s daljnjim redovnim školovanjem. Roditelji su imali želju, ali ne i mogućnosti da Zlatanu priušte put u udaljenu školu. 

Bio sam četvrti razred, svi moji drugari su završili i nastavili dalje, ja sam ostao kući, i sanjao novi polazak u školu.”, priča nam Zlatan koji je od ove godine smješten u internat Kulturnog centra “Fatih” u Bihaću iz kojeg svaki dan ima prevoz do škole. "Nisam odustao, sreća imao sam internet, čitao, pratio novine i gledao Youtube gdje pratim sve balkanske youtubere i najvećeg youtubera na planeti koji se zove PewDiePie uz kojeg pomalo učim i jezik. Sada sam opet krenuo u školu, i presretan sam zbog toga, učim i trudim se."

Za Zlatanov povratak u školu, u velikoj mjeri je zaslužena Belmana Trivunić, direktorica Osnovne škole “Harmani 1” u Bihaću koja kaže da, iako je godinama u prosvjeti, bilo joj je nepojmljivo da u 21. vijeku postoje djeca koja su van sistema obrazovanja.

"Obilazeći lokalne sredine, našli smo se i u Zlatanovoj porodici. Vidjela sam da on ima želju, da njegovi roditelji također žele da on ima adekvatno školovanje, ali da jednostavno nemaju mogućnosti”, priča nam direktorica Belmana Trivunović o susretu s dječakom.

Belmana je Zlatna upoznala kroz rad u projektu „Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“ koje je za cilj ima da kroz istraživanje sa mladima prikupi podatke o o razmjerama i uzrocima napuštanja obrazovanja. Istraživanje finansira Europska unija i u njemu je učestvovalo 1132 djece iz Unsko – sanskog i Tuzlanskog kantona, te Prijedora, Bijeljine i Brčko Distrikta. Za samu realizaciju EU je izdvojila 350.000 eura, a istraživanje sprovode organizacija Save the Children u partnerstvu s Omladinskim centrom "Vermont" iz Brčkog i Udruženjem "Žene sa Une" iz Bihaća.

Aida Behrem, izvršna direktorica Udruženja “Žene s Une” kaže kako je samo istraživanje već na početku imalo uticaj na povećanje svijesti o napuštanju obrazovanja i kod samih učesnika u istraživanju:

“Jedan od glavnih ciljeva istraživanja bio je da se utvrde uzroci odustajanja od školovanja, ali i da se obrazovnim i drugim nadležnim institucijama ukaže na nedostatak sistemskih rješenja, te da ponudimo konkretna rješenja koja će se primijeniti kroz multisektorski pristup i odgovarajuće referalne mehanizme. I ranije se dešavalo da se uz dodatni angažman pojedinaca u zajednici nekoj djevojčici ili dječaku kao što je slučaj sa Zlatanom pomogne da redovno pohađaju školu, ali nažalost nema dovoljno sistemskih rješenja u takvim situacijama u smislu povezivanja svih ključnih institucionalnih i neinstitucionalnih aktera."

Jedan od neočekivanih uspjeha proizašlih iz istraživanja jeste da je sama njegova realizacija u zajednici uticala na podizanje svijesti kod ključnih aktera koji su u njemu učestvovali, pa su se neka od djece obuhvaćena istraživanjem, poput Zlatana, vratila u školu.

„Istraživanje je potvrdilo da je porodica najvažniji dio svakog društva i da je vrlo važna i utjecajna u odrastanju svakog djeteta, te da je veoma bitno pružiti podršku porodici, kada je u pitanju djetetov razvoj, a posebno njegovo obrazovanje. Roditelji jesu oni koji imaju obavezu da vode brigu o svom djetetu, ali u situaciji kada su ograničeni, kako svojim ličnim, tako i materijalnim kapacitetima, društvo je to koje im treba pomoći". ističe direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Organizacije koje su radile na istraživanju su stava da je neophodno uspostaviti koordinirane i sinhronizirane preventivne aktivnosti, kako bi se smanjilo napuštanje obrazovanja i osiguralo da djeca dobiju odgovarajuću podršku da ostanu u školskom sistemu.  Naglašavaju da je inter-sektoralni i interdisciplinarni pristup neophodan u ovoj situaciji, te su organzacije oformile inter-sektoralne radne grupe, koje će se fokusirati na razvijanje efikasnog mehanizma za prevenciju napuštanja obrazovanja.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije