Ulaganje u predškolsko obrazovanje je ulaganje u budućnost društva

Radiosarajevo.ba
Ulaganje u predškolsko obrazovanje je ulaganje u budućnost društva
Foto: Save The Children / "Otvoreni predškolski dvočas" u Bihaću
U centru Bihaća, na glavnom trgu, danas je održan događaj "Otvoreni predškolski dvočas“ u posebno osmišljenoj učionici koja je bila postavljena ispod velikog šatora.

Organizacija Save the Children, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, priredila je ovaj događaj prvenstveno za buduće prvačiće koji nisu imali priliku pohađati neku od predškolskih ustanova i bili su uskraćeni za predškolski program.

Iako je zakonom obavezan za svu djecu u godini pred polazak u školu, predškolski program se, nažalost, u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine ne sprovodi, a takav je slučaj u Unsko-sanskom kantonu. Naime, u ovom kantonu je donešen odgovarajući zakon u skladu s Okrivnim zakonom u BiH, ali do sada za ove namjene nisu bila usmjeravana budžetska sredstava.

S ciljem da se ovakva nepovoljna situacija od naredne godine popravi, istovremeno s manifestacijom "Otvoreni predškolski dvočas“, u sali Skupštine USK je upriličen i okrugli stol za stručnu javnost, na kojem je učešće uzeo i ministar obrazovanja USK Muhamed Ramić.

"Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta podržava ovaj projekat kako bi sva djeca dobila obavezan predškolski program u trajanju od tri mjeseca u godini pred polazak u školu. Meni je drago se u to uključila i organizacija Save the Children koja će opremiti učionice i obezbijediti opremu u tu svrhu“, naglasio je ministar.

Predškolski odgoj i obrazovanje predstavljaju temelj za uspjeh i razvoj svake ličnosti. Od prve do šeste godine razvija se preko 85 posto moždanih sinapsi kod djeteta i to je period kada se oblikuju temelji ličnosti. Od toga direktno zavisi budući uspjeh u školi, mentalni i emotivni razvoj, želja za znanjem i učenjem, odnos prema drugima, kreativnost, pa čak i zdravstveno stanje.

Ulaganje u predškolsko obrazovanje je ulaganje u budućnost društva. Nažalost, po učešću djece u predškolskim programima, naša zemlja je na zadnjem mjestu u Evropi, ali je od donošenja Okvirnog zakona o obaveznom predškolskom programu u Bosni i Hercegovini, broj djece u porastu.

"Ovo je dio kampanje kojom želimo da skrenemo pažnju šire javnosti na značaj predškolskog obrazovanja kao temeljnog obrazovanja djece iz nekoliko razloga. U prvom redu, djeca se na ovaj način pripremaju za polazak u školu, stiču radne navike, socijaliziraju se i započinju proces organiziranog učenja koji omogućava laku tranziciju u obavezno devetogodišnje obrazovanje. Predškolski program je značajan za svako dijete, a posebno za djecu koja dolaze iz ranjivih skupina, čija startna osnova je daleko nepovoljnija“, istaknuo je Ahmed Pjano, direktor implementacije programa u organizaciji Save the Children.

Najčešći razlozi za diskriminaciju djece u pristupu predškolskim programima su: siromaštvo, udaljenost mjesta stanovanja, invaliditet ili poteškooće u razvoju, nedostatak roditeljskog staranja ili pripadnost manjinama (naročito romskoj manjini).

Organizacija Save the Children kroz projekt "Svako djete #bezizuzetka", provodi aktivnosti i inicijative s ciljem da sva djeca ostvare svoje pravo na dobar start u životu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije