Oni ne čuju muziku, ali je osjećaju: Rock bend u kojem sviraju gluhe osobe

Lana Ramljak
Oni ne čuju muziku, ali je osjećaju: Rock bend u kojem sviraju gluhe osobe
Zamislite da živite u svijetu aposlutne tišine. Svijetu u kojem nema zvuka niti muzike, svijetu u kojem vam niko, nikada ništa neće šapnuti na uho.

Zamislite da upravo u takvom svijetu stvarate – muziku... i to rock muziku.

 

Upravo to čini fenomenalni hrvatski bend Deaf Bend Dlan, u sastavu: Dražen Maleković (bubnjevi), Siniša Matijašić (gitara), Angel Naumovski (bas), Mingsheng Pi (bas) i Iva Valentić (vokal), s kojima se portal Radiosarajevo.ba dopisivao posljednjih dana.

 

“Kako stvaramo ovako čarobnu muziku?”, pišu nam odgovarajući na naša pitanja. “Hvala na lijepim riječima, zaista nam mnogo znači svaka riječ potpore. Muzika je u nama, bez obzira na sve, te u zajedničkom radu nalazimo inspiraciju. Trenutno radimo na novim pjesmama, a u pripremi je i mjuzikl Što kaže? koji bi trebao imati premijeru krajem ove godine. Reakcija publike je najljepša stvar koja nas prati. Naravno, na početku ima predrasuda, nevjerice, čak i sumnje. No kada krenu prvi taktovi, kada krene bubanj, bas, solo gitara, tada se ljudi opuste, kreće osmijeh, pljesak, i ples s nama. Svirali smo po Zagrebu, ali i u Bjelovaru, Sisku, Rijeci. Publika prepoznaje rad, trud i talent koji smo uložili u bend.”

 

Kontaktirali smo ih nakon što su objavili autorsku pjesmu We Feel The Music.

 

 

 

Pišu nam kako je pjesma nastala kao reakcija na predrasude koje čujuće osobe imaju prema gluhima: “Mnogo je problema s kojima se susreću gluhi. Ming, bas gitarist, je recimo izvrstan kuhar, ali kad dođe na razgovor za posao - odgovor je negativan jer je gluh. Problemi nastaju i kod odlaska kod doktora, u institucije. Poruka pjesme je jasna - kad bi čujući bar na jedan dan zamijenili mjesto s nama shvatili bi - treba rušiti predrasude! Integracija osoba s invaliditetom u posljednjih godinu-dvije pokazuje napredak, ali još uvijek treba mnogo raditi na tome. Nadamo se da će i naš bend biti jedan kamenčić u tom mozaiku.”

 

Basista Angel Naumovski govori kako su ponikli u hrvatskoj Udruzi "Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN": “Neki članovi Udruge su pokazali interes i volju da se upuste u glazbu. Imali smo radionicu o udaraljkama (djembe, sordo i slično), pa još jednu radionicu bass gitare i nakon svega uporni i veliki zaljubljenici u glazbu su ostali i osnovali DEAF BAND DLAN. Nakon godinu i pol uvježbavanja na bass gitari, jedan naš član bubnjar (koji se odmalena bavio bubnjevima i bio solo) i naš suradnik/instruktor gitare i nas dvojica smo se s oduševljenjem odlučili da se upustimo u glazbene vode i osnujemo bend i idemo korak dalje - na javne nastupe.”

 

U njihovom bendu su četiri gluhe i nagluhe osobe i solo gitarist i pjevačica koji su zdrava sluha (čujući). Sve pjesme izvode na dva jezika - govorni i znakovni. “Nagluhe osobe mogu čuti muziku, ponekad čak i vokal, dok se dvije gluhe osobe oslanjanju na ritam (budu bliže bubnjevima i razglasu) i osjećaj. To što sam rekao da osjećamo glazbu, prvenstveno se oslanjamo na osjet dodira i vibracije”, otkriva Naumovski.

 

Piše nam i kako ih je publika (i čujući i gluhi) odlično prihvatila, a pošto izvode pjesme poznatih pjevača ili grupa, izbor muzike (rock, hard rock, rock'n'roll...) gosti na koncertima rado prihvaćaju, bili gluhi ili ne... Naglašavaju i kako bi rado napravili rock tulum u Sarajevu!

 

“Pošto mi gluhe i nagluhe osobe to strastveno želimo i volimo onda inspiracije uvijek ima... Na probama je uvijek prisutan smijeh i dobro raspoloženje. To je jedna od naši velikih prednosti i vrlina zbog kojih se 'usuđujemo' u glazbene vode”, završava svoju poruku Angel Naumovski.

 

Vjerujemo i da ćemo ih uskoro vidjeti u Sarajevu, a do tog druženja, uživajte u njihovoj čaroliji:

 

 

Kako je nastao Deaf Band Dlan

Deaf Bend Dlan nastao je u sklopu projekta PRAVO NA UMJETNOST, Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Program je započeo 2012. godine, provedbom međunarodne udaraljkaške radionice za osobe oštećena sluha, proširio se na poduku bubnjeva i bas gitare, a 2015. oformio se inkluzivni Deaf Band Dlan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije