Jadranka Sidro: Ako smo gluhi, ne znači da smo nijemi

Radiosarajevo.ba
Jadranka Sidro: Ako smo gluhi, ne znači da smo nijemi

Moram se osvrnuti na greške u bosanskohercegovačkim medijima, kada se govori o gluhim osobama. Upotreba nepravilne terminologije daje pogrešnu sliku o ovoj marginalizovanoj grupi. 

Piše: Jadranka Sidro, Sekretarka Udruženja gluhih KS, za Radiosarajevo.ba

Mediji u većini slučajeva predstavljaju gluhe osobe kao „gluhonijeme osobe“

Međutim, taj pojam je neprihvatljiv i uvredljiv za gluhe osobe

Najvažniji razlog je činjenica da su oštećenje sluha i nijemost (nemogućnost govora) dva različita oštećenja koja nisu nužno povezana. Velika većina gluhih osoba uči i koristi maternji jezik i može govoriti, iako artikulacija kod pojedinih gluhih osoba nije dovoljno razumljiva svima onima koji čuju. Uostalom, inteligencija, jezik, pismenost i obrazovanje nisu povezani sa razumljivošću govora. 

Nadalje, većina gluhih osoba u komunikaciji koristi znakovni jezik koji je također jezik, iako u BiH još nije standardiziran, a službeno prihvaćen kao jezik zajednice gluhih. Ako, dakle, uzmete u obzir ove činjenice, uvidjet ćete da se pojam „gluhonijemi“ ne može i ne smije koristiti u opisu svih osoba oštećenog sluha jer možemo sve osim čuti

Zato Vas molimo da razumijete i našu osjetljivost i uznemirenost zbog učestalog diskriminirajućeg etiketiranje našeg stanja. 

Molimo Vas da kao dio medija koji utječu na oblikovanje javnog mnijenja u Bosni i Hercegovini uvažite naš stav, kulturu i jezik gluhih. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije