Neka ljubi ko god koga hoće: Završena Povorka ponosa u Sarajevu

2
Radiosarajevo.ba
Neka ljubi ko god koga hoće: Završena Povorka ponosa u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bh. povorka ponosa

Završena je četvrta Povorka ponosa pod sloganom "Ponosni zajedno".

Okupljanje učesnika počelo je u 16 sati između Historijskog i Zemaljskog muzeja, nakon čega će manifestacija biti upriličena i ona bi trebala trajati sve do 21 sat.

Povorka ponosa krenula je ulicom Zmaja od Bosne.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Prisutni su bili ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, Johann Sattler šefdelegacije EU u BiH, Edin Forto, Saša Magazinović Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rediteljica Jasmila Žbanić, pjevač Damir Imamović, Damir Nikšić, Bh. filozof i sociolog, profesor na Fakultetu političkih nauka Asim Mujkić, Danijela Dugandžić, Alma Gačanin, Gino Banana, Samir Hodović, Maja Izetbegović, Ermin Bravo i brojni drugi.

Učesnici na svojoj ruti uzvikuju "Sretan, Pride ljudi", "Smrt fašizmu", "Danas ponosno šetamo za ljubav". Na povorci su prisutni građani svih starosnih dobi, podršku daju i porodice s malom djecom, a tu su i kućni ljubimci.

Šetnji je prisustvovalo oko dvije hiljade učesnika, među njima su i ambasadori, političara, poznati ličnosti, pjevači, glumci i glumice, aktivisti i građani i građanke.

Duška Jurišić i Gino Banana stigli na Povorku ponosa: 'Dok jedan od nas pati nikome nije dobro'

Duška Jurišić i Gino Banana stigli na Povorku ponosa: 'Dok jedan od nas pati nikome nije dobro'

Okupljenima se obratila i jedna od organizatorica Povorke ponosa, aktivistica Ena, istaknuvši značaj savezništva kao podrške ugroženima.

"Danas smo zajedno prošli kroz ulice našeg grada noseći zastave jednakosti ljubavi i slobode. Ova povorka je simbol našeg savezništva i to je ono što nas čini ponosnima.Okupili smo se pod sloganom 'Ponosni zajedno'. Riječ zajedno nosi snagu i simboliku. Zajedno smo jači i jače, hrabri i hrabre, zajedno možemo mijenjati svijet. Savezništvo nije samo solidarnost već i djelovanje", kazala je Ena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije