Muzej književnosti: Predavanje Davida Kamhija o jeziku sefardskih Jevreja

Radiosarajevo.ba
Muzej književnosti: Predavanje Davida Kamhija o jeziku sefardskih Jevreja
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH / Izložba posvećena Kalmiju Baruhu
Izložba pod nazivom "Prošlo i sadašnje - tragovi i ogledala. Kalmi Baruh: pisac, narod, jezik i grad Tamare Sarajlić-Slavnić" počela je 12. aprila u likovnoj galeriji Mak, koja je sastavni dio Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Ovu izložbu pratit će program koji će trajati mjesec dana.

Kako je ranije govorila za Radiosarajevo.ba autorica Tamara Sarajlić - Slavnić, u sklopu izložbe bit će predavanja na temu Kalmija Baruha i sefardistiku.

Jedno od predavanja će imati bosansko-sefardski intelektualac David Kamhi, a održat će se u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u četvrtak, 19. aprila u 19 sati

David Kamhi rođen je u porodici sefardskih Jevreja u Sarajevu. Završio Prvu mušku gimnaziju i Srednju muzičku školu u Sarajevu gdje je i diplomirao te magistrirao na Muzičkoj akademiji.

Usavršavao se na Moskovskom državnom konzervatoriju Petar Iljič Čajkovski (na katedri profesora Davida Ojstraha) i u Rimu na Muzičkoj akademiji Santa Cecilia (na katedri profesorice Pine Carmirelli).

Predavao violinu, violu i metodiku violine, nastupao na koncertima kao solista u BiH i Evropi, predavao na seminarima i master studijama u BiH, regionu i Europi.

Kamhi je predsjednik i član žirija na takmičenjima studenata i mladih umjetnika u BiH i inostranstvu, zatim predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH i član Predsjedništva muzičkih umjetnika bivše Jugoslavije.

Održao je brojna predavanja, izlagao na simpozijumima i na Ljetnoj školi za sefardske studije u Toledu, Španija te učestvovao na Svjetskoj manifestaciji Sefarad 1992. u Madridu.

Član je savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u Madridu, 1995., 1996. Potpredsjednik je jevrejskog kulturnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ i Jevrejske opštine u Sarajevu, 1992-1997.

David Kamhi je glavni urednik glasila Bilten, predmolitelj (hazan) Sinagoge u Sarajevu, jedan je od osnivača Međureligijskog vijeća, 1997.

Član je predsjedništva i predsjednik kulturne komisije JKPH društva „La Benevolencija“, dobitnik brojnih priznanja, nagrada i zahvalnica za svoj umjetnički i naučni rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije