Muzej književnosti / Scenski kolaž o Ivi Andriću "Sve moje je iz Bosne!"

29. 01. 2018. u 13:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 41

Zavičajni muzej Travnik producirao je 2015. godine scensko-književni kolažni program o nobelovcu Ivi Andriću “Sve moje je iz Bosne!”, premijerno izveden septembra 2015. godine u Salzburgu (“Kulturforum Odeion”, umjetnički program pod nazivom “Bosnische Nachte”).

“Sve moje je iz Bosne!” – znamenita je izjava Ive Andrića u kojoj je dat sažetak njegove životne i umjetničke opsesije, jedna vrsta njegovog književnog manifesta.

Akademski glumac Matej Baškarad, uz inserte iz dokumentarno-igranih filmova nastalih u muzejskoj produkciji (Staze, Lica, Predjeli – “Ivo Andrić – lično, osobno & personalno”), u različitim scenskim kostimima interpretira fragmente književnih djela koje je Ivo Andrić posvetio Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik – Travnička hronika, Staze, Jedan pogled na Sarajevo, Čaša.

U dva navrata glumac je na sceni kao neimenovani lik iz Andrićeve proze, a dva puta nastupa kao pisac u njegovim mladalačkim i poznim godinama.

Scensko-književni kolažni program predstavljen je publici u Salzburgu, Travniku, Makarskoj, Tešnju, Mostaru, Tuzli i Zenici.

Nastup u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH odvija se u sklopu turneje po BiH pod pokroviteljstvom Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Sve_moje_je_iz_Bosne_Sarajevo_pozivnica.jpg - undefined

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA