Baština / Tuzla: Konferencija o upisu sevdalinke na listu UNESCO-a

25. 01. 2018. u 08:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 19

Sevdalinka je tradicionalna pjesma koja se u gradovima u BiH pjeva stoljećima. Jedinstvena je u melodijskom i poetskom smislu i kao takva može kandidirati za Listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a.

Već nekoliko mjeseci traju pripreme za nomonaciju sevdalinke na listu UNESCO-a, nakon što je Ministarstvo kulture FBiH oformilo komisiju eksperata. 

Ove aktivnosti nastavljaju se danas u  Bosanskom kulturnom centru Tuzla, gdje će biti održana konferencija s nazivom Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

Organizator konferencije Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle na ovaj način pokušava na jednom mjestu okupiti nauku i struku, te pomoći u promociji sopstvene inicijative za uvrštavanje pjesme sedalinke na ovu vrijednu UNESCO listu.

Skupu će prisustvovati stručnjaci s područja etnomuzikologije, književnosti, predstavnici Ministarstva za civilne poslove BiH, Ministarstva kulture FBiH i izvođači sevdalinke. 

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA