Devetogodišnja Amela jedva čeka da krene u školu

Radiosarajevo.ba
Devetogodišnja Amela jedva čeka da krene u školu
Foto: Save The Children / Djevojčica Amela konačno će krenuti u školu

Amela Aljić ima devet godina i jedva čeka da krene u školu. Upisana je u program priprema, a u septembru kreće u redovno školovanje.

Tekst i foto: Almir Panjeta/Save the Children

„Želim ići u školu da učim i da se školujem da budem frizerka, već pravim frizure i pletem pletenice“, priča nam Amela dodajući kako je sretna što će se napokon pridružiti drugaricama iz naselja koje idu u školu.

Ameline sestre Elvisa(6) i Andrijana (11) također željno očekuju polazak u školu.

Otac Elvis, koji je od školovanja odustao u osmom razredu, kaže kako je svjestan značaja obrazovanja, ali da određene materijalne prilike i nekoliko selidbi koje su imali nisu dopuštali da Amelu i njene sestre ranije uključi u školovanje.

 Materijalna situacija jedan je od glavnih razloga odustajanja od školovanja 

“Naravno da nam je želja da nam djeca budu školovana, ali nismo mogli to odmah da priuštimo. Treba ih obući, treba im dati užinu, kupiti opremu. Odlučili smo da sve tri idu u školu, a nadamo se da ćemo to moći priuštiti i najmlađem sinu koji sad ima tri godine", priča nam otac Elvis, a mama Merima dodaje kako ona nije imala priliku da se školuje, ali da joj je želja da njena djeca tu priliku iskoriste.

Amela i njene sestre su korisnice Dnevnog centra Omladinskog centra “Vermont” u Brčkom koji djeluje već nekoliko godina uz podršku organizacije “Save the Children”, te ima oko 130  korisnica i korisnika koji tu svakodnevno imaju podršku psihologa, profesora razredne nastave, socijalnog radnika, medijatora u zajednici i nekoliko volontera. Uposlenici centra za Amelu imaju samo riječi pohvale.

“Amela je radoznala je i nestrpljiva da krene u školu, i otkako su njeni roditelji odlučili da nju i sestre upišu u školu stalno samo o tome govori”, kaže Dobrila Vuković, psihologinja u Dnevnom centru OC “Vermont”.

Program podrške roditeljima jedan je od bitnijih komponenti kod povratka djece u obrazovni sistem i prevencije napuštanja školovanja.

Evropska unija je izdvojila 350.000 eura za projekat „Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“ kako bi se utvrdili uzroci i spriječilo rano napuštanje školovanja djece iz ranjivih grupa. Projekat provodi Save the Children, u partnerstvu sa udruženjem “Žene sa Une” iz Bihaća i OC „Vermont“ iz Brčkog.

U okviru projekta, u Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu, Prijedoru i Bijeljini, te u Brčko distriktu,  provedeno je lokalno akciono istraživanje u kojem je učestvovalo ukupno 1132 djece. 

“Dobili smo korisne rezultate i bitne podatke za daljnji rad sa svim ciljnim grupama, te podatke o razlozima napuštanja školovanja iz više različitih sredina”, kaže nam Asmir Husić, učesnik u istraživanju.

“Studirao sam engleski jezik i književnost u Tuzli, i zbog financijske situacije sam morao napustiti studij. Nakon angažmana na ovom i sličnim projektima, odlučio sam da se borim, a sretan sam što i drugima pomažem i motivišem ih da nastave”, priča Asmir koji se priprema za upis na vanredni studij prava.

Kroz istraživanje je potvrđeno da je jedan od glavnih razloga napuštanja školovanja teška materijalna situacija, ali među razlozima je i neadekvatna slika o sebi i strah od neprihvaćenosti u školi, o čemu se ranije nije razmišljalo u tolikoj mjeri”, kaže Vesna Gavrić, voditeljica Dnevnog centra OC “Vermont“,  dodajući kako će sva nova saznanja iz istraživanja i iskustva s rada na projektu primjenjivati u daljem radu Dnevnog centra.

O samom značaju Dnevnog centra govori i to da su u vrijeme naše posjete djeca imala priliku posjetiti frizerski kabinet Poljoprivredne i medicinske škole u Brčkom, u čemu je posebno uživala Amela. Odmah se uhvatila posla i počela da frizira: “Super je! Želim ovdje da ostanem!”- kazala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije