Bijeljina: Vijeće Europe osudilo diskriminaciju i govor mržnje prema Romima

1
Radiosarajevo.ba
Bijeljina: Vijeće Europe osudilo diskriminaciju i govor mržnje prema Romima
Foto: Vijeće Europe / Kampanja Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!

Predstavnici i predstavnice grada Bijeljine, predstavnici i predstavnice romske zajednice i drugi partneri, uz podršku Europske unije i Vijeća Europe, jučer su u Bijeljini zajednički poslali poruku osude govora mržnje i diskriminacije prema romskoj zajednici.

Oni su razgovarali sa prolaznicima i prolaznicama, učenicima i učenicama o opasnostima govora mržnje i opasnostima stigmatizacije pojedinih segmenata društva, šaljući poruku jednakosti i inkluzije romskoj zajednici.

Ljubiša Stanišić, šef odjeljenja za društvene djelatnosti, grad Bijeljina, naglasio je važnost borbe protiv govora mržnje i objasnio da je najbolja prevencija da se prema svim ljudima oko nas odnosimo s poštovanjem i da se međusobno podržavamo. On je rekao da je Bijeljina u saradnji sa svim nacionalnim zajednicama uspjela da izgradi tolerantno društvo ujedinjenjem protiv govora mržnje i djela nastalih iz mržnje.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Članovi komisije za ljudska prava razgovarali sa predstavnicima romske mreže

Članovi komisije za ljudska prava razgovarali sa predstavnicima romske mreže

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, istakla je da je prihvatanje različitosti neophodno za zajednički život u zajednici i da bi u protivnom govor mržnje imao razarajući učinak na društvenu povezanost, na prihvatanje različitosti i toleranciju u društvu.

Bojana Jovanović, programska direktorica organizacije Otaharin je navela da je ključni uzrok marginalizacije i diskriminacije Roma i Romkinja upravo anticiganizam, kao specifična rasna netrepeljivost. Govor mržnje je jedan od najvidiljivijih i najeksplicitnijijh oblika. Romi i Romkinje u Bosni i Hercegovini su svakodnevno izloženi anticiganizmu kroz koji se prenose predsrasude, stereotipi i nasilje prema Romima i Romkinjama.

Mladi europski ambasadori iz Bosne i Hercegovine, koji podržavaju kampanju "Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!" i dižu glas za podršku ravnopravnom društvu su također su učestvovali na ovom događaju. Armin Poljak, koordinator mladih europskih ambasadora u Bosni i Hercegovini, rekao je da mladi svakako mogu doprinijeti socijalnoj inkluziji mlade romske populacije. Dodao je da podizanje glasa omogućava postepeno razvijanje okruženja bez diskriminacije, uključujući i etničku osnovu.

Kampanja Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!
Foto: Vijeće Europe: Kampanja Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!

Kampanja "Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!" je inicijativa za podizanje svijesti koja ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje usmjerenih na određene zajednice i pojedince u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Inicijativu podržavaju istaknute javne ličnosti, institucije i aktivisti i aktivistkinje koji promovišu različitost i jednakost u Bosni i Hercegovini i regionu, kroz lične priče, svjedočanstva i razmjenu dobrih praksi.

Ova aktivnost je organizovana u sklopu projekta "Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini" koja je dio zajedničkog programa Europske unije i Vijeća Europe "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022" u partnerstvu sa zajedničkim EU-VE ROMACTED Faza II Programom- "Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou" u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije