Životna priča nane Fadile Ikanović: 83-godišnja automehaničarka i rally vozačica

E. H.
Životna priča nane Fadile Ikanović: 83-godišnja automehaničarka i rally vozačica
Fadila Ikanović, 83-godišnjakinja iz Živinica, već decenijama ruši brojne stereotipe i predrasude, još od 1960-ih godina kada je postala prva vozačica i automehaničarka u svojoj sredini.

Vremešna, ali zadovoljna Fadila rado se prisjeća vremena kada se borila sa predrasudama sredine u kojoj je živjela, te vremena u kojem je radila kao samostalni prijevoznik, vozač rallyja, automehaničarka i instruktorica vožnje.

"Ja sam kao dijete imala veliku želju da budem automehaničar, jer sam uvijek više radila muške, nego ženske poslove. Nas je bilo devetero djece, svi smo školovani i svi smo radili. Iako moja mama nije bila zaostala žena, jer je i ona bila školovana, ipak nisam mogla upisati automehaničarsku školu. Jedna strina je odgovorila mamu od toga, govoreći joj: Gdje će žensko dijete biti automehaničar, tako da sam ja morala upisati tekstilnu trgovačku školu", priča nana Fadila za Radiosarajevo.ba.

Ipak, ističe kako je protivno volji sredine u kojoj je živjela i dijela porodice odlučila kako će svoj hobi pretvoriti u životni poziv, te je vrlo brzo postala samostalni prijevoznik.

fadila_ikanovic_automobili_RSA1.jpg - undefined

Fadila Ikanović tokom popravke jednog od svojih automobila

"Kad sam završila srednju školu svojoj strini sam odnijela diplomu, a ja sam se pridružila jednom bratu koji je imao automehaničarsku radionicu. Tu sam naučila zanat koji sam ja željela, toliko dobro da bih se cijeli život mogla baviti njim. Bila sam, uz to, i keramičar, i moler, i sve što je bilo potrebno jer, jednostavno, morala sam da radim budući da je moj muž imao malu plaću. A sve to radila sam jer sam to voljela, to je moj hobi", ističe nana Fadila.

Kako nam je pojasnila, već 52 godine ona je aktivan vozač, a svojevremeno oborila je brojne barijere i ostvarila svoje ambicije, a sve nakon što je 1967. godine kupila svoj prvi automobil, popularnog Fiću.

fadila_ikanovic_automobili_RSA3.jpg - undefined

"Položila sam vozački ispit 1966. godine, a moj prvi automobil bio je Fićo, sa kojim sam zarađivala za život. Nakon toga, zamijenila sam Fiću za kombi DKW sa kojim sa prevozila sve, od životinja, do građevinskog materijala. I gotovo cijeli život sam vozila kombije, a jedno vrijeme sam prevozila i preminule iz ambulante. Također, ispunila sam i svoju veliku želju da učestvujem na jednom rallyju, te sam tako bila na rallyju na Kozari, a s autoklubom sam obišla cijelu Jugoslaviju", kaže nam najstarija automehaničarka u BiH.

Svojevremeno, nana Fadila uspjela je i promijeniti modne trendove u Živinicama, te je bila prva žena koja je obukla pantalone, budući da su joj bile potrebne tokom rada u automehaničarskoj radnji. Godinama kasnije to će postati trend u cijeloj državi.

Svoj posao vrijedno je obavljala sve do početka rata 1992. godine, a od tada uživa u zasluženoj mirovini, te vožnji brojnih automobila koje i danas voli. Ipak, ističe kako joj nije drago kad danas vidi da mladi nisu zainteresirani za zanate i rad.

"Ja sam radila sve do rata, 1992. godine, kada sam otišla u Njemačku. Vratila sam se nakon četiri godine i odlučila sam se da ne želim više baviti se automehaničarskim zanatom, ali i danas uvijek nešto radim. Sada mi je hobi da popravljam stolice, proizvode od drveta, pravim kućice za ptice. Ipak, iako bez predrasuda, danas je narod drugačiji. Nisu zainteresirani za posao, zanate, mladež se bavi nečim drugim sportom, drugim poslovima", zaključuje nana Fadila za Radiosarajevo.ba.

U nastavku vam donosimo i videopriču koja je je djelo produkcije startupa Vidiovo, a koji nam je kolegijalno ustupio ovaj materijal o nani Fadili Ikanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije