Uz odlazak prof. Zgodića: "Bio je posvećen Bosni i nepokolebljivoj vjeri u njenu bolju budućnost"

1
F. V.
Uz odlazak prof. Zgodića: "Bio je posvećen Bosni i nepokolebljivoj vjeri u njenu bolju budućnost"
Foto: Facebook / Esad Zgodić

Prijatelji, kolege, politički saradnici, javni radnici, studenti opraštaju se danas od prof. dr. Esada Zgodića koji je preminuo u Sarajevu u 74. godini.

Sadiković: Generacije će učiti iz njegovih knjiga

Prof. dr. Elmir Sadiković, raniji šef Odjela za politologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu u izjavi za portal Radiosarajevo.ba ocijenio je da je nemjerljiv doprinos profesora Zgodića u razvoju politologije na FPN Univerzitetu u Sarajevu (UNSA). 

"Esad Zgodić je bio moj profesor na dodiplomskom i postdiplomskom studiju na FPN UNSA. Bio je veliki intelektualac i naučni autoritet među studentima i kolegama. Profesor posvećen Bosni, njenoj prošlosti, sumornoj stvarnosti i nepokolebljivoj vjeri u njenu bolju budućnost. Nikada ga zaboraviti nećemo, a generacije sudenata će i dalje učiti iz njegovih knjiga. Neka mu je lahka zemlja bosanska koju je toliko volio", rekao je profesor Sadiković. 

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

Filandra: Iznimna intelektualna figura

Prema mišljenju prof. dr. Šaćira Filandre, profesora i bivšeg dekana FPN, profesor Esad Zgodić je bio iznimna intelektualna figura.

"Svakako najplodniji bosanskohercegovački politički mislilac. Raspon njegovih više od dvadeset knjiga, od kojih su mnoge višetomne, obuhvatao je sklop vrlo interesantnih i inovativnih tema. Inovativnost je bila njegova prepoznatljiva odlika, tako da je u domaću orbitu mišljenja uvodio teme i pojmove koji su nadolazili iz duha savremenog doba. To je posebno bilo prepoznatljivo u njegovom matičnom studiju politologije na FPN u Sarajevu gdje je davao decenijama odlučujući ton razvoju političkog mišljenja", govori profesor Filandra.

Šaćir Filandra
Foto: FPN Sarajevo: Šaćir Filandra

Istovremeno je Zgodić bio angažiran politički mislilac.

"Od najranije životne dobi pa do smrti aktivno je sudjelovao u preoblikovanju društvene prakse i političke scene na njenom lijevom spektru. Bio je strastveni pisac i čitač knjiga. Vjerovao je u moć znanja, kod studenata i mlađih kolega često je provjeravao zadnju pročitanu knjigu, budući je vjerovao u moć knjige u oblikovanju čovjeka i društva. Odisao je tim prosvjetiteljskim etosom i njegovim odlaskom naša intelektualna zajednica bit će zadugo uskraćena za jedan tako raskošan talenat", naglasio je Filandra.

Lavić: Hvala, profesore Zgoda

"Moram izreći, prije svega, da sam jako tužan u ovome času, ali i ponosan da sam bio savremenik i sabesjednik profesora Esada Zgodića", kaže nam prof. dr. Senadin Lavić, jedan od dugogodišnjih kolega profesora Zgodića.

"Smrću profesora Zgodića otišao je važan čovjek iz naše znanstvene zajednice koji je svojim mišljenjem i istraživačkim nadahnućem pomjerao granice politološke misli u Bosni. Njegova upornost, istrajnost i spisateljski telos u višegodišnjem radu dali su rezultat u impozantnom opusu od 37 knjiga. Duboko sam mu zahvalan za svaku napisanu stranicu njegovih knjiga, za blagodarne savjete, duge razgovore 'ljubitelja mudrosti', uredničku djelatnost u BZK Preporod, borbu za socijaldemokratiju u Bosni i iskreno prijateljstvo s mojom porodicom. Neka je vječno hvala dragom prijatelju i nesalomljivom Bosancu, profesoru Esadu Zgodiću. Hvala, profesore Zgoda", zaključio je Lavić.

Senadin Lavić
FOTO: AA: Senadin Lavić

Zlatar: Jedan od najznačajnijih intelektualaca

Od profesora Zgodića oprostio se danas i Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

"Danas je u Sarajevu preminuo jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih intelektualaca Esad Zgodić. Bila je čast poznavati, družiti se i sarađivati sa ovim velikim i dragim čovjekom", napisao je Zlatar.

Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Emir Zlatar

Od profesora Zgodića oprostili su se i Besima Borić, članica Predsjedništva SDP-a BiH, te dr. Esad Bajtal, recenzent Zgodićevih knjiga i drugi.

"Rijedak um u Bošnjaka. Emeritus prof. dr. Esad Zgodić, neka mu je Božji rahmet. Hvala, profesore", napisao je dr. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju.

Nikšić: Zgodićeva BiH – država po mjeri svih građana

Povodom smrti prof. dr. Esada Zgodića oglasio se danas i predsjednik SDP-a BiH i federalni premijer Nermin Nikšić:

"Napustio nas je drug, profesor emeritus i veliki čovjek Esad Zgodić. Čvrstog stava i jasne misli profesor Zgodić dao je nemjerljiv doprinos ne samo intelektualnoj i akademskoj zajednici već i društvu u kojem živimo. Njegove britke i jasne poruke, partijska ustrajnost i vizija prihvaćane su kao vodilja na putu vrijednosti življenja u Bosni i Hercegovini. Esad Zgodić istinski je vlastitim primjerom živio političku misao kojoj je pripadao, a na nama kao njegovim drugovima je da nastavimo na tom putu. Bosna i Hercegovina kakvu je zagovarao Esad Zgodić bi sigurno bila zemlja po mjeri svih njenih građana. Porodici, prijateljima, kolegama, cjelokupnoj akademskoj zajednici upućujem izraze najdubljeg saosjećanja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije