Umro Salko Selimović, bivši gradonačelnik Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Umro Salko Selimović, bivši gradonačelnik Sarajeva
Salko Selimović, bivši gradonačelnik Sarajeva u periodu 1987.-1989. godina, ujedno i pretposljednji sarajevski gradonačelnik prije agresije na BiH, umro je danas u Sarajevu u 82 godini, prenosi INS.

Kao inženjer, a potom i kao rukovodilac velikih privrednih sistema poput „Famosa“ i „Energoinvesta“, Selimović je dao nemjerljiv doprinos ekonomskom rastu i razvoju Sarajeva.

Još sedamdesetih godina nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva. Ostat će u sjećanju njegove inicijative tokom opsade za spriječavanje podjele Sarajeva koje su odjeknule i do Ujedinjenih naroda.

"Mi smo se okrenuli ka tome da Sarajevo mora ostati jedinstveno i krenuli smo sa jednim dokumentom o jedinstvenom Sarajevu. Prvo smo na Skupštini Grada Sarajeva formirali štab, jedan sastav u koji su ušli od gradonačelnika preko predstavnika Akademije nauka i umjetnosti (ANU), Sindikata, Kruga 99, odnosno svih pozitivnih organizacija u Gradu Sarajevu. Napravili smo Deklaraciju, usvojili je i izašli s njom pred narod. Mi smo u to vrijeme, kada je baš dobro pucalo, imali na nekoliko mjesta u Titovoj ulici i omladinu koja je čekala na potpise.

Skupljeno je 370.000 potpisa i sa tim potpisima smo obavijestili tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, američku javnost, obavijestili smo sve ambasade", kazao je Selimović tokom jednog od posljednjih javnih obraćanja, dodajući da je Deklaracija o nedjeljivom Sarajevu postala i dio knjige koja je izdata o tom događaju nakon, čega je priča krenula u svijet.

Rođen 1935. godine u Travniku. Osnovno obrazovanje završio u Sarajevu a srednje – Srednja tehnička škola – u Zagrebu. Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Ljubljani. Postdiplomsko obrazovanje stekao u Rusiji – Lenjingradski politehnički institut.

Specijalizaciju obavio u Njemačkoj (Hajtkamp Wanajkle) i Engleskoj (Folkestone). Radio je u “Energoinvestu” u svojstvu glavnog direktora Tvornice termičkih aparata, te direktora Fabrike vagona i kontejnera “Vaso Miskin Crni”. Nalazio se na dužnosti generalnog direktora Fabrike motora “FAMOS”, predsjednika Privredne komore Bosne i Hercegovine, ministra u Vladi BiH, te generalnog direktora “Feroelektra” Sarajevo, prenosi INS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije