Gradonačelnik Pekinga prihvatio poziv da dođe u posjetu Sarajevu

AA
Gradonačelnik Pekinga prihvatio poziv da dođe u posjetu Sarajevu
Gradonačelnici Sarajeva i Pekinga Abdulah Skaka i Chen Jining dogovorili su danas tokom susreta u Podgorici jačanje saradnje dva grada, posebno u oblasti turizma.

Gradonačelnik Pekinga Jining je tokom razgovora sa Skakom prihvatio poziv da dođe u zvaničnu posjetu Sarajevu.

Također, dogovoreno je niz aktivnosti na uspostavljanju snažnijih ekonomskih veza i boljem povezivanju glavnih gradova BiH i Kine. 

"Imali smo vrlo sadržajan susret koji će, vjerujem, donijeti značajne pomake posebno u interesu građana Sarajeva, ali i cijele BiH. Moj sagovornik je istakao da je Sarajevo izuzetno zanimljivo i u turističkom smislu za građane Pekinga", rekao je Skaka nakon sastanka.

Gradonačelnik Pekinga pozvao je gradonačelnika Sarajeva da predvodi delegaciju zvaničnika, predstavnika turističke zajednice i novinara koja će posjetiti Peking i napraviti turističku promociju Sarajeva.

"Smatram to izuzetno dobrom prilikom da predstavimo naš grad u najboljem svjetlu. Turizam je u fokusu djelovanja ove gradske uprave i učinit ćemo sve da ovakve šanse iskoristimo na najbolji način", rekao je gradonačelnik Sarajeva. 

Također, gradonačelniku Pekinga je ponuđeno da i glavni grad Kine, na isti način predstavi svoju ponudu u Sarajevu

U tom svjetlu razgovarano je i o uspostavi direktne avio-linije Sarajevo-Peking koja bi bila dodatni poticaj, a za šta su sagovornici iz Kine pokazali poseban interes. Dogovoreno je da se aktivnosti u ovom smislu nastave u konsultacijama sa nadležnim državnim tijelima.

Sastanak Skake i Jininga je održan na marginama Drugog Foruma gradonačelnika glavnih gradova centralne i istočne Evrope i Kine koji se održava u Podgorici. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije