Hadžibajrić pisao Skaki: Sarajevo bez Starog Grada ne može na UNESCO-u listu

Radiosarajevo.ba
Hadžibajrić pisao Skaki: Sarajevo bez Starog Grada ne može na UNESCO-u listu
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo reagirao je na nedavne najave gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake u vezi s nominiranjem Sarajeva na UNESCO Listu svjetske baštine, istaknuvši kako je neminovno uključivanje ove općine u taj proces.

U otvorenom pismu koje je uputio gradonačelniku Skaki, Hadžibajrić ukazuje na neminovnost uključenja Općine Stari Grad u ovaj proces, kako zbog zakonske regulative, tako i zbog činjenice da se na prostoru ove općine nalazi 68 nacionalnih spomenika.

"Cjeline koje su statutarno zaštićene i koje definiraju historijski urbani krajolik Sarajeva nalaze se na prostoru Općine Stari Grad i one mogu biti predmet razmatranja za nominaciju na Listu svjetske baštine, a Vi od Općine Stari Grad niste tražili ni stav,“ navodi se, između ostalog, u pismu.

Ipak, iz Hadžibajrićevog ureda ističu kako nemaju ništa protiv osnivanja tima koji će raditi na realizaciji ove teme, ali da apsolutno nije moguće, u tom slučaju, zaobići lokalnu zajednicu.

"Imamo primjer Tašlihana, gdje su nam oduzete sve nadležnosti i gdje smo dovedeni u situaciju da ne možemo spriječiti donošenje nerealnih odluka i tako nešto više nećemo dozvoliti,“ kazao je Hadžibajrić.

On je također podsjetio na ranije usvojen akt Grada Sarajevo o izgradnji novih objekata i prenamjeni prostora Bijele tabije,te se zapitao kako onda gradonačelnik najavljuje zahvate  koji su u cijelosti suprotni odredbama odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i praksi za koju se zalaže Centar za svjetsku baštinu. 

"Imajući u vidu navedeno, postavljam pitanje da li bismo iz pompezne najave o pokretanju upisa gradske cjeline Sarajeva na Listu svjetske baštine mogli razumjeti da smatrate da Sarajevo može biti upisano na Listu svjetske baštine bez Bijele tabije, bez Tašlihana i Gazi Husrev-begovog bezistana, a možda i bez Čaršije i mahala,“ stoji u pismu.

Na kraju, Hadžibajrić navodi da očekuje od gradonačelnika i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da u svim budućim aktivnostima koje su izravno ili neizravno vezane za naslijeđe na području općine Stari Grad imaju u vidu da Općina Stari Grad jeste nezaobilazni činitelj njihovog oblikovanja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije