Japan / Umrla Sadako Ogata, bivša dužnosnica UN-a koju pamtimo iz vremena rata u BiH

29. 10. 2019. u 08:07:00 Hina/Radiosarajevo.ba

Shares: 29

Sadako Ogata, bivša UN-ova visoka povjerenica za izbjeglice, umrla je u dobi od 92 godine, objavila je japanska javna televizija NHK ne navodeći uzrok smrti.

Ogata je bila UN-ova povjerenica za izbjeglice u vrijeme genocida u Ruandi i ratova na prostoru bivše Jugoslavije '90-ih godina.

Praunuka bivšeg premijera Tsuyoshija Inukaija, Ogata je stekla doktorsku titulu u političkim naukama na kalifornijskom sveučilištu Berkeley, a kasnije je obnašala dužnost japanske posebne predstavnice za obnovu Afganistana.

Novinska agencija Kyodo objavila je da je Ogata umrla prošli utorak, no Reuters nije uspio stupiti u kontakt s njezinom obitelji ili drugim predstavnicima koji bi mogli potvrditi taj podatak.

U intervjuu za Reuters 2015., Ogata je pozvala Japan na veći angažman u pitanju izbjeglica: "Japan mora pripremiti uvjete da dočeka ljude - ne da dočeka svakoga, nego one koji su potrebiti, koji su ozbiljno potrebiti i koji žele doći, ili bi željeli doći. Mislim da moramo biti otvoreni da ih dovedemo."

Sadako Ogata je 2012. ponovo bila u Sarajevu, gdje je održala zanimljivu press konferenciju.

Kada su je novinari tada podsjetili na to da je za vrijeme opsade u nekoliko navrata naredila potpunu obustavu dostave humanitarne pomoći Sarajevu i pitali je zašto je to uradila, Ogata je odgovorila da je razlog tome bio to što su zaraćene strane nerijetko koristile humanitarnu pomoć u političke svrhe...

NEMA KOMENTARA