Sjećanje na Dan smrti na Trgu Heroja: Dan kada je u Sarajevu izgorjela obitelj

Lana Ramljak
Sjećanje na Dan smrti na Trgu Heroja: Dan kada je u Sarajevu izgorjela obitelj
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Danas, počast ispred nebodera

Sarajevsko naselje Trg Heroja, bivši Trg Pere Kosorića, jedno je od naselja koje je pretrpjelo jeziva, strašna razaranja i dalo velike žrtve za vrijeme opsade na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Prva linija razdvajanja od agresora, blizina Vraca i Grbavice, granatiranje koje ne prestaje, snajperi koji siju strah i užas po ulicama Aleja lipa (bivša Obala 27. juli), Braće Ribar (Porodice Ribar)... njegove stare, istrošene zgrade i danas nose ožiljke rata.

Nolit, Ejub, Mesing, Most, Loris... samo su neki od nadimaka zgrada koje su im dali stanari.

Svaka od njih mogla bi ispričati priču koja lomi duše, ali jedna među njima bila je poprište tragedije koju stanovništvo ovog naselja vjerovatno nikad neće zaboraviti.

Riječ je o plavom neboderu, koji se nalazi na adresi Trg heroja broj 8.

Tu je, u jednom danu, vrelog augusta 1992, ubijeno šest osoba. Među njima dvoje djece iz iste porodice, kao i njihov djed, nana, tetka, ali i komšinica koja im je pokušavala pomoći...

Ubijena djeca su Mirela (Mujo) Hožbo (1987.) i Mirza (Mujo) Hožbo (1989.), njihov djed Abid (Ramo) Rondić (1943.), tetka Alma (Abid) Rondić (1971.), nana Kimeta (Vehbo) Rondić (1946.) i Jelena (Josip) Vasko (1930.).

Izgorjeli su nakon što je granata zapalila stan na 17. spratu.

Krici spaljene obitelji dopirali su tog dana daleko... u podrumu zgrada pored Miljacke, žene su padale u nesvijest, ali granatiranje je tog dana bilo tako snažno, da niko apsolutno ništa nije mogao uraditi. 

Najgore od svega je to što ni danas, 27 godina kasnije, apsolutno NIKO nije odgovarao za ovaj zločin.

Danas su se, ispred spomen-ploče kraj ulaza u ovaj neboder ponovo okupili oni koji se sjećaju Dana smrti na Trgu Heroja.

Drage naše komšije, naši ubijeni sugrađani, djeco draga...neka vam je laka zemlja bosanska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije