Titov omiljeni negativac: Gdje je pukovnik Kranzer iz filma "Bitka na Neretvi"

Jasmin Mržljak
Titov omiljeni negativac: Gdje je pukovnik Kranzer iz filma "Bitka na Neretvi"
Sarajevo je bilo na nogama 29. novembra 1969. godine kada je otvoren Kulturno-sportski centar Skenderija.

Svečanost je bila glamurozna: Skenderija je otvorena premijerom filma "Bitka na Neretvi", dotad najskupljeg domaćeg, mnogi kažu i europskog filma.

Na premijeri u Skenderiji našao se čitav niz VIP osoba koje je predvodio Josip Broz Tito, jugoslovenski i bh. političari ali i slavna imena iz filmskog epa Veljka Bulajića - Orson Welles, Sergej Bondarčuk, Yul Brynner, Hardy Krüger, Ljubiša Samardžić, Silva Koščina...

"Bulajić i cijela ekipa odlično su obavili svoj zadatak. Mislim da je film vrlo dobar. U cjelini on odražava jednu humanu bitku, bitku za ranjenike", rekao je Tito nakon što je, zajedno sa 7.000 ljudi u Skenderiji, odgledao film.

A kada su "najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti" upitali koji glumac ga je impresionirao u filmu, Tito je sve iznenadio odgovorom koji mediji nisu objavili, ali se, zahvaljujući svjedocima, prenosio s generacije na generaciju...

"Hardy Krüger kao nacistički pukovnik Kranzer", rekao je Tito koji se i zadržao u razgovoru sa slavnim njemačkim glumcem što je ovjekovječeno na slici.

Hardy Krüger i Tito na premijeri filma u Sarajevu - undefined

hardy-kruger.com: Hardy Krüger i Tito na premijeri filma u Sarajevu

Zanimljivo, Hardy Krüger ponosno drži sliku s Titom iz Sarajeva na svojoj web stranici.

Nakon što je u filmu "Bitka na Neretvi" sjajno odigrao ulogu nacističkog oficira koji se povlači zadivljen junaštvom partizana, za Hardy Krügera je (po Titovoj "preporuci"?) bila rezervirana slična uloga i u drugom velikom jugoslovenskom ratnom spektaklu - filmu "Sutjeska".

No, Krüger je došao u sukob s Richardom Burtonom što je slavni britanski glumac, koji je igrao Tita, otkrio u svojim Dnevnicima. Iako je bio na snimanju "Sutjeske" Hardy Krüger se nije pojavio u filmu, ali to nije naškodilo njegovoj karijeri.

Hardy Krüger je rođen 12. aprila 1928. godine kao Franz Eberhard August Krüger što znači da će naredne sedmice proslaviti 90. rođendan.

Hardy Krüger, nekad i sad - undefined

Foto: Bild: Hardy Krüger, nekad i sad

S nepunih 17 godina, marta 1945. Krüger je bio regrutiran u 38. SS diviziju Nibelungen i učestvovao je u borbi prije nego što su ga zarobili Amerikanci.

Publici s engleskog govornog područja prvi put se predstavio 1957. u britanskom filmu "The One That Got Away" (Onaj koji je pobjegao) tumečeći lik Franza von Werre, jedinog njemačkog ratnog zarobljenika koji je pobjegao iz savezničkog zarobljeništva.

Ulogom u seriji "Rat i sjećanja" (snimljena u bi8všoj Jugoslaviji) prije tri decenije Hardy Krüger oprostio se od glumačke karijere, makar je 2011. imao malu rolu u jednoj njemačkoj TV seriji.

Hardy-Krueger-Mein-Leben-als-Nazi-Soldat_pdaArticleWide.jpg - undefined

Twitter

Zanimljivo da je Krüger još vitalan. Ovih dana je proslavio treći brak svog 49-godišnjeg sina - Hardy Krüger juniora - a pretprošle godine je napisao knjigu "Ono što je život dozvolio - Njemačka i ja" u kojoj je evocirao uspomene na period kada je kao tinejdžer regrutiran u nacističku vojsku. Društveno je aktivan i otvoreno kritizira jačanje ekstremne desnice u Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije