Ko je Ron Haviv i zašto je zaslužio priznanje građana Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Ko je Ron Haviv i zašto je zaslužio priznanje građana Sarajeva
FOTO: AA / Ron Haviv
Ron Haviv je jedan od najznačajnijih svjetskih fotoreportera, čije je fotografije iz rata u bivšoj SFRJ vidio čitav svijet.

Neke od njih koristile su se kao dokazi u Hagu na suđenju ratnim zločncima.

Haviv je osnivač agencije VII Photo Agency, gostujući profesor na mnogim svjetskim univerzitetima, ali i čest gost Sarajeva.

Ron Haviv je u jednom intervjuu za Radiosarajevo.ba, izjavio da iz proteklog rata nismo naučili lekcije.

“Vidimo desetine scenarija koji nas upućuju da smo, bez obzira što smo pokušavali animirati javnost, da nas je dosta fotografa ubijeno ili ranjeno – pogriješili. Jer, nikada nismo isprovocirali pravu reakciju, niti spriječili rat. U tom smislu mi se čini da svijet nije bio sazrio, i to je bilo razočavarajuće. Žalosno je da je moralo doći do Srebrenice da bi se međunarodna zajednica konačno probudila. To je za mene veliko razočarenje. Bio sam u prilici da budem uz predsjednika Clintona i zamjenika Gora te znam da i oni dijele moje mišljenje, ali ipak nisu na vrijeme uradili ništa kada su imali priliku”, izjavio je tada Haviv.

U sklopu festivala Modul memorije, koji počinje večeras u Sarajevu, bit će otvorena njegova izložba “Shadow of Memory”. Tom prilikom, svjetski poznatom fotoreporteru bit će uručeno priznanje u znak poštovanja za sve što je uradio za građane Bosne i Hercegovine.

Izložba će biti otvorena u 19.00 sati u Vijećnici i ulaz je slobodan za sve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije