Sarajevo iskazuje zahvalnost čuvenom fotoreporteru Ronu Havivu

Radiosarajevo.ba
Sarajevo iskazuje zahvalnost čuvenom fotoreporteru Ronu Havivu
/ Nihad Kreševljaković

Modul memorije ove godine počinje svečanim otvaranje izložbe svjetski poznatog fotografa Rona Haviva, "Shadow of Memory", u petak 30. marta, u 19 sati u Vijećnici.

"Na izložbi će biti fotografije Rona Haviva koje nisu objavljenje, a s obzirom na to da će Haviv biti i osobno prisutan dodjelit ćemo mu i specijalno priznanje", istaknuo je za Radiosarajevo.ba umjetnički direktor Modula memorije i direktor internacionalnog teatarskog Festivala MESS, Nihad Kreševljaković. 

Dodao je da će posjetitelji i posjetiteljke nakon otvaranja izložbe Shadow of Memory  imati priliku da više od mjesec dana uživaju u različitim kulturnim događajima, i to, ne samo u Sarajevu, već i u Konjicu, gdje već godinama, tradicionalno, organizira program u okviru Modula memorije.

Ove godine, Festival Modul Memorije će trajati od 30 marta do 9. maja. 

Kreševljaković je istaknuo kako će publika imati priliku pogledati još tri izložbe.

"Publika će imati priliku vidjeti izložbu Lično autora Velije Hasanbegovića, izložbu Freedom desetak različitih svjetski i regionalno priznatih autora/ica, te izložbu Windows to the World, Windows to the Soul, fotografa Sukija Medenčevića, koji je član američke Asocijacije fotografa.

Osim izložbe, u okviru ovog programa će biti organizirano nekoliko noći igranih filmova.

"Premijerno će biti prikazan film rediteljice Aide Begić Never leave me, te naš višestruko nagrađivani film Muškarci ne plaču, reditelja Alena Drljevića, i na večeri kratkih filmova, pored uspješnih kratkih filmova bh. kinematografije, publici će biti prikazan i film koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio specijalnu nagradu, Snijeg za vodu, reditelja Chrisa Villiersa. Jedna od predstava koje će igrati jeste predstava Aziz ili Svadba koja je spasila zapad, reditelja Dine Mustafića, a gostovat će u Sarajevu u čast na sjećanje na Predraga Lucića, po čijem tekstu je ova predstava i rađena", istaknuo je Kreševljaković.

Pored ovih programa, publika će imati priliku pogledati i postavku instalacije te promocije knjiga kao i prisustvovati predavanju fotografa Ron Haviva na Likovnoj akademiji na kojem će on govoriti o odnosu fotografije i memorije.

"Umjetnički programi Modula memorije podsjećaju nas na snagu i potencijal čovjeka da i u najgorim situacijama teži ljepoti, dobroti i pravdi. Modul Memorije, već duže od dvije decenije, dokaz je kako su teška i bolna ljudska iskustva zapravo razlog i motiv da svi budemo plemenitiji, bolji i suosjećajniji kao ljudi”, rekao je Kreševljaković.

Modul memorije - undefinedFoto: MESS: Modul memorije

Ono što je posebno važno naglasiti jeste da su svi programi Modula memorije, osim repertoarskih predstava, za sve posjetitelje i posjetiteljke besplatni.

Modul memorije je kulturološki program koji se bavio očuvanjem kulture sjećanja, imajući kao motiv to da se stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti, i kako se iz njih mora učiti, jer se jedino na taj način neće ponoviti.

Cilj ovo programa je uspostaviti jasnu i neraskidivu vezu između etike i estetike, te na taj način koristiti kako umjetnost tako i društvene vrijednosti i norme kao način komunikacije sa svojom publikom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije