Specijalnost Lane Pudar je da obara rekorde

Elma Behram
Specijalnost Lane Pudar je da obara rekorde
Lana Pudar, djevojčica o kojoj smo i ranije pisali, nastavlja nizati svoje plivačke uspjehe. Ova desetogodišnja Mostarka do sada je vlasnica 145 medalja (94 zlata, 32 srebra i 19 bronzi) te 20 pehara.

Također ova mlada plivačica vlasnica je brojnih nagrada i priznanja s takmičenja i mitinga, kako u Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj te Crnoj Gori.

Plivanje je počela trenirati s pet godina u Klubu vodenih sportova Orka u Mostaru. Nakon samo dva mjeseca treniranja, njen talent je prepoznat i Lana je priključena takmičarskoj ekipi.

Od tada do danas konstantno bilježi napredak, a njena uža specijalnost je obaranje rekorda.

Lana trenira svaki dan, a kada su u toku kondicioni treninzi i po nekoliko puta dnevno. Nakon zimskih kondicionih priprema, ova talentirana plivačica jutros je otputovala na ljetne pripreme koje se održavaju u Dubrovniku, nakon čega će nastupiti i na otvorenom državnom prvenstvu Crne Gore.

Po povratku u Mostar Lana će nastaviti pripreme za državno prvenstvo koje će biti održano 22, 23, i 24. jula ove godine u Sarajevu. Na tom prvenstvu očekuje se da Lana popravi najbolja vremena, kako to konstantno radi.

Jednako kako je to govorila prije dvije godine kada smo razgovarali s njom, Lana i sada tvrdi kako je plivanje za nju velika zabava i sreća. Iako pliva sve stilove, njen omiljeni stil ipak je delfin.

Upravo u ovoj disciplini u kategoriji mlađih kadeta Lana je prošle godine bila četvrta u Evropi, a jedanaesta u svijetu. Imajući u vidu da je svoje vrijeme konstantno popravljala, pretpostavka je da je trenutno najbolja plivačica u svojoj kategoriji u Evropi.

Podsjetimo, samo u ovoj godini Lana je učestvovala na šest mitinga. U februaru ove godine u Sarajevu je oborila državni rekord na 100 metara delfin, i to dva puta u toku dana. Na zimskom državnom prevenstvu u Banjoj Luci koje je održano u martu osvojila je devet zlatnih medalja i tako postala devetostruka državna prvakinja. I tada je oborila dva rekorda, i to na 50 i 100 metara delfin.

Nešto kasnije vraća se u Sarajevo gdje u aprilu osvaja četiri zlata. Krajem maja u Rijeci osvaja dva zlata, jedno srebro i pehar za najbolju plivačicu i uz sve to ponovno obara državni rekord na 50 i 100 metara delfin.

Ono što je posebno raduje je njeno učešće na mitingu u Splitu gdje je oborila rekord mitinga star osam godina. Opet delfin na 50 metar. A samo desetak dana kasnije na  Splitskom mitingu "Mali mornar" oborila je vlastiti rekord te osvojila pehar za najbolju plivačicu mitinga.

Osim evidentnog talenta i truda koji ova malena sirena ulaže, za njen uspjeh su svakako zaslužni njeni roditelji, trenerica Alena Ćemalović, pomoćni treneri Jasmin Trnovac i Deni Mandić te direktor kluba Damir Đedović.

Lani želimo mnogo sreće i da je jednog dana vidimo kako brani boje naše zemlje na Olimpijskim igrama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije