Spahić: U središtu njegovog bivstvovanja bila je i ostala domovina BiH

0
F. V.
Spahić: U središtu njegovog bivstvovanja bila je i ostala domovina BiH
Foto: Fena / Esad Zgodić

Komemoracija prof. dr. Esadu Zgodiću, koji je jučer preminuo u 74. godini, održat će se na Fakultetu političkih nauka u utorak, 9. januara 2024. godine, s početkom u 12 sati, potvrđeno je sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

U međuvremenu, od uglednog profesora se opraštaju njegove kolege, univerzitetski profesori, naučni i kulturni radnici, ljudi iz svijeta politike s kojima je sarađivao, udruženja, novinari…, te, naravno, njegovi studenti.

Životno djelo u 37 knjiga

Prof. dr. Ehlimana Spahić, šefica Odsjeka za politologiju - Odsjeka kojeg je profesor Zgodić u prošlosti vodio - ističe da će naučna, pedagoška i politička zaostavština emeritiranog profesora Fakulteta političkih nauka ostati permanentno utkana u bosanskohercegovačke političke nauke.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

"Kontinuirani naučno-istraživački rad profesora Zgodića rezultirao je autorstvom 37 knjiga i više stotina naučnih i stručnih radova. Raznovrsnost istraživačkih interesovanja nikada nije zasjenila njegovu posvećenost analizi političkih izazova bosanskohercegovačkog društva. Svoju strast za naučno-istraživačkim radom nesebično je dijelio sa svojim studentima i kolegama", navela je Spahić.

Pamtit će ga generacije studenata

Predavao je, restrukturirao i razvijao predmete na diplomskim, postdiplomskim i doktorskim studijama Fakulteta političkih nauka.

Prof. Ehlimana Spahić
Foto: FPN: Prof. Ehlimana Spahić

"Inspirirao je generacije studenata koje su pod njegovim mentorstvom odbranile magistarske teze i doktorske disertacije. Njegovi savjeti studentima o metodama učenja i organizaciji vremena prenose se iz generacije u generaciju. Generacije studenata će ga pamtiti kao posvećenog, strogog, ali prije svega pravednog profesora", istakla je.

Politički život BiH

Osim naučnog i pedagoškog rada, profesor Zgodić je uzeo aktivno učešće u oblikovanju političkog razvoja Bosne i Hercegovine.

"Svoj doprinos političkom razvoju Bosne i Hercegovine dao je djelovanjem u Savezu komunista Bosne i Hercegovine, a kasnije i u radu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. U središtu njegovog naučnog, pedagoškog i političkog bivstvovanja bila je i ostala njegova domovina. Nama, njegovim studentima i kolegama, ostaje obaveza da nastavimo tamo gdje je on stao u potrazi za boljom, funkcionalnijom i pravednijom Bosnom i Hercegovinom", zaključila je profesorica Spahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije