Smail Hergić, život u kancelariji s najljepšim pogledom

Semra Hodžić
Smail Hergić, život u kancelariji s najljepšim pogledom
Širom svijeta sreću su pronašli brojni Bosanci i Hercegovci koje je rat odvojio od domovine ili tranzicijski period koji do dan-danas ne prestaje.

Banjalučanin Smail Hergić skrasio se u dalekoj Skandinaviji.

U gradu na Vrbasu rođen je 1975. godine. U njemu završava osnovnu školu i dva razreda srednje škole, no njegove najljepše tinejdžerske dane prekida rat.

"Zbog rata 1992. godine otputovao sa sestrom i bratom od tetke za Holandiju gdje mi je rahmetli otac radio i živio, te tamo nastavio dalje školovanje", započeo je svoju priču za Radiosarajevo.ba koji je svoju karijeru ostvario kao pilot u Skandinaviji.

Ljubav za letenjem mu se rodila još u djetinjstvu.

"Osjećaj dok gledate svijet iz ptičije perspektive je nešto što se samo može doživjeti i jako teško ga je opisati", ispričao nam je Smail koji je rekao da je tada odmah shvatio šta želi postati u životu.

"Put do profesije pilota zahtijeva mnogo odricanja. On zna biti pomalo i trnovit, ali na kraju isto tako daje mnogo toga", rekao je Smail koji radi u kancelariji s najljepšim pogledom kako piloti interno nazivaju kokpit aviona.

Nakon što se rat završio, ali i Smailovo školovanje, odlučio se vratiti u Sarajevo. Karijeru je započeo u bosanskohercegovačkoj aviokompaniji BH Airlines.

"Nažalost, kompanija je otišla pod stečaj 2015. godine. Iste godine sam se prijavio na konkurs koji je raspisan u Scandinavian Airlinesu. Poslije položenog prijemnog ispita i pauze od nekoliko mjeseci, nastavio sam karijeru iste godine u Švedskoj", ispričao nam je Smail, navodeći kako je pilotirati u SAS-u jednostavno jer radnici imaju potpunu podršku aviokompanije.

"Živjeti u jednom organiziranom sistemu i letjeti u jednoj aviokompaniji koja je dio tog sistema je nešto što bi svako poželio. Ovdje je radnik na prvom mjestu", ispričao nam je Smail, navodeći kako je nakon rada u BIH takav tretman poslodavca za njega bio i neka vrsta šoka.

"Biti pilot u bilo kojoj kompaniji zahtijeva stopostotnu ozbiljnost i profesionalizam. Ovaj posao ne trpi greške jer svaka, i najmanja, može snositi ozbiljne posljedice. Mi ne poznajemo radno vrijeme od 8 do 16 sati niti vikende, praznike... Nama je svaki dan radni i svaki nam je slobodan", pojasnio je Smail kakav je život pilota.

Trenutno leti nebom iznad Sjeverne Europe. Kada smo stupili u kontakt s njim zatekli smo ga u Holandiji. Po povratku u Švedsku, Smail je svoj put nastavio ka Estoniji.

"Sletio sam na mnoge aerodrome ali mi je povratak u Sarajevo dok sam radio u BH Airlinesu uvijek bio najdraži", iskren je Smail.

Onima koji žele postati piloti poručuju da ne odustaju i da uvijek gledaju samo cilj.

Tokom razgovora izrazio je žaljenje jer ljudi u Bosni i Hercegovini nemaju iste mogućnosti. Da bi postao pilot, švedske vlasti plaćaju veći dio školovanja. No, iako je situacija u BiH zaista takva, Smail vjeruje da se snovi mogu ostvariti. 

"Ja sam krenuo od nule, moje kolege također. Ako smo mogli mi uspjeti, ne vidim razloga zašto to ne bi mogao neko drugi", rekao je za kraj razgovora za naš portal pilot Smail Hergić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije