Sjećanje na velikana: Prije pet godina napustio nas je profesor Zdravko Grebo

/ Komentari (13)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Slavenski jug

Bez patroniziranja, ovdje bih se usudio životopis Zdravka Grebe smjestiti u neupitan kontekst. Zdravko Grebo bio je lučonoša ljevice u jugoslavenskim i europskim omjerima. U ovim našim, neuspjelim postjugoslavenskim državama, to se prešućuje. Pokatkad nehotice, a najčešće u duhu prevladavajućega desničarskog revizionizma. Cijeli život Zdravko je Grebo sanjao Utopiju. I sudarao se s antiutopijskom i distopijskom zbiljom; socijaldarvinističkom, a od 1990. i neofašističkom, infernalnom džunglom. Niti on nije mogao izbjeći prokletstvu "malih jezika malih naroda". Da je, kojim slučajem, rođen negdje na anglosaksonskome govornome području, danas bi se na britanskim, američkim, kanadskim etc., sveučilištima obilježavala peta obljetnica njegove smrti. A stajao bi, rame uz rame, s N.Chomskim, S.Sontag, F. Jamesonom- kada je "planetarna slava" u pitanju. Dakako, na ovakvo što bi se samo ironično nasmijao, odmahnuvši rukom. Lijepo sročene, patetične riječi o smrti i gubitku govore malo ili ništa. Ali naša i dalje zajednička, u porazu ovaj put, postjugoslavenska zbilja, danomice svjedoči, porazno i dramatično: da, s ljudima poput Zdravka Grebe, nenadoknadivo gubimo ne samo institucije nego i čitave svjetove.

Das ist Walter

Da je "samo"- ovo "samo" bi trebalo staviti pod dvostruke navodnike!- profesor iza sebe ostavio Radio Zid, Centar za interdisciplinarne studije i Novi Ustav BiH, iz one godine pakla 1993., bilo bi to dovoljno za jedan ispunjen život, život svrhovito i plemenito proživljen. A čak i ovaj, iscrpan i detaljan, članak na vašem portalu ostao je samo na površini - Neminovno, kada se radi o prebogatim životima, ispunjenim traganjem, grozničavom djelatnošću čiji cilj nisu karijera i egomanijačke ambicije.

Nedzadb

Bog mu podari smiraj ,a to je onaj što je bio na čelu pokreta za mir !!! Lik suši vladu 5 Aprila a 6 krene rat. to je komad budale kakav profesor Ovakve utopiste koštalo je je 100 000 glava ,zbog ovakvih nismo se mogli pomjeriti ko ni danas . Ostavio je

Jadno

Dobro ste se sjetili svog osnivaca u pola 11 ili ste vidjeli sjecanja u Oslobodjenju pa se sjetili ?

@Nedzadb

>>Bog mu podari smiraj ,a to je onaj što je bio na čelu pokreta za mir !!! Lik suši vladu 5 Aprila a 6 krene rat. to je komad budale kakav profesor Ovakve utopiste koštalo je je 100 000 glava ,zbog ovakvih nismo se mogli pomjeriti ko ni danas . Ostavio je ka Nedzadb<<A ja to sve znam i dozivio jer sam rodjen 1998

Adagio, addio...

I Grebo se, izgleda, pridružuje onima koje zaklanja, briše, pokapa zaborav. Sve je manje preživjelih, ali i onih ovdje (pre)ostalih koji znaju i koji se sjećaju. A tu je i ideološka zabrana sjećanja. Prividno bez dekreta i oktroiranja, ali premoćna; kroz nametnuti revizionistički narativ. Ona rađa neznanje i zaborav koji to nije. Ne možeš zaboraviti ono što nikad nisi niti znao, jer ti je rečeno, usađeno: da toga uopće nije ni bilo. To neznanje i nesjećanje ispratilo je, nedavno i uzaludno podsjećanje na Dubravka Lovrenovića, Ismeta Mujezinovića, Džemala Bijedića. I koliko još njih. Tako se nestaje. Tako se prestaje postojati. Puno prije pošasti mortaliteta i završnog čina depopulacije.

Bosna bez sna

Dok se u BiH valja ovaj mračni cirkus, dok se poludjelo vrte vrzina kola i kolopleti sujeta, taštine, politikantskih prostituiranja i svakodnevne političke bordelizacije svega, u tišini i šutnji prolazi peta godišnjica od smrti tvorca Novog Ustava BiH iz 1993. Novi Ustav Zdravka Grebe iz 1993.- koliko današnjih bezličnih političkih kreatura zna za njega? Za ZAVNOBiH, Zdravko Grebo je govorio da je " rodni list" Bosne i Hercegovine". I od njega je krenuo, uzimajući u obzir proteklo vrijeme, historijski kontekst, smrt Jugoslavije i smrtonosnu agoniju kroz koju je BiH prolazila od 1992. , agoniju koja je narastala te 1993. kada Grebo u otvorenoj grobnici grada pod opsadom piše Novi Ustav Bosne i Hercegovine. Više od 40 godina kasnije niti jedan dokument, prijedlog, akt, niti jedan politički program nije ponudio niti deseti dio onoga što je osmišljeno i posloženo u tom Ustavu! Novi Ustav iz 1993.mogao je biti na razini prekretničkih i preporađajućih civilizacijskih i kulturoloških rješenja i dostignuća- onako kako su to bili AVNOJ I ZAVNOBiH u odnosu na sve minule epohe. Ako je ZAVNOBiH bio rodni list preporođene, oslobođene i uskrsnule BiH, Novi Ustav Zdravka Grebe iz 1993. mogao je biti- njezin povratak u budućnost. Ali ne- i evo nas gdje jesmo- danas, više od 40 godina kasnije, u agoniji koja ne nestaje i ne prestaje.

Ne znam

Ne znam bas koliko je on konkretno doprinosio državi. Manje vise zadnjih godina svi njego intervjui su bili onako skuplja prica. A u ratu je na radiju sirio neki pesimizam. Skidam kapu sto kao većina Mostaraca nije pobjegao vani.

Beograd

Vidio sam ga jednom u knez Mihajlovoj 2001. Bilo mi je onako malo cudno kako ga kao nekog borca za Bosnu i ljevicara nisu uhapsili ili vratili sa granice

Das ist Walter

Vidio sam ga jednom u knez Mihajlovoj 2001. Bilo mi je onako malo cudno kako ga kao nekog borca za Bosnu i ljevicara nisu uhapsili ili vratili sa granice ka Beograd Onako, cinično i neobavezno rolaš i trolaš ,ili šta? Onako, malo je čudno- zašto tebe nisu uhapsili ili vratili na granici? Nisi, znači, ljevičar niti si bio borac za Bosnu? O.k., to je tvoj izbor. Ne podnosiš Grebu kao centraš ili desničar,opet- tvoj izbor. Insinuiraš da je Grebo bio lažni ljevičar i borac za Bosnu, moguće čak honorarac obavještajnih službi Srbije pa je mogao nesmetano preko granice, čak se slobodno kretati po Knez Mihailovoj (nema Knez Mihajlove u Beogradu, to bi trebao znati čak i kao naturalizovani, novopečeni Beograđanin). U sigurnosti anonimnosti, puštati mašti na volju ad libitum nije problem, ali ne znam, osim cinične malicioznosti, koja ti je korist od toga? A sve ako je i ima, doslovno ili u prenesenom značenju, to puno govori o tebi.

Bosna od sna

Ne znam bas koliko je on konkretno doprinosio državi. Manje vise zadnjih godina svi njego intervjui su bili onako skuplja prica. A u ratu je na radiju sirio neki pesimizam. Skidam kapu sto kao većina Mostaraca nije pobjegao vani. ka Ne znam Hajde nam, molim te, pojasni kako se to "konkretno doprinosi državi"&#039;? Kao Izetbegovići, kao Bakir u trezoru? Kao Prevljak, kao Mahmuljin, kao ko? Daj nam poimenično primjere "konkretnog doprinosa državi". Sve navedeno u vrlo opširnom članku, komentari ovdje, to nije za tebe dovoljno? Daj nam, u tom slučaju i svoj lični primjer, pouči nas i prosvijetli. Šuplja priča? Stanoviti broj puta ponovljena laž postaje istina- za ovu tvrdnju kažu da je odavno notorna činjenica. No, kad pokušavaš, neprestano, do ljudi doprijeti istinom, izvjesnim saznanjima i spoznajama, ne bi li potaknuo reakciju- pobunu, dijalog, shvaćanje, djelovanje- a ništa se ne događa, tada to tvoje ponavljanje postaje besmisleno, sizifovska rabota ili "onako šuplja priča". Grebo je bio idealist koji nije bježao od poraza vlastitih ideala, kao sto nikada nije odustao od svojih sizifovskih uzaludnosti- razumijem da to može djelovati i kao pesimizam. Valjda je trebao u radijskom eteru dilati šarene pilule za lilule iluzija, lažnog optimizma, ne znam!

Ne znam

>>Onako, cinično i neobavezno rolaš i trolaš ,ili šta? Onako, malo je čudno- zašto tebe nisu uhapsili ili vratili na granici? Nisi, znači, ljevičar niti si bio borac za Bosnu? O.k., to je tvoj izbor. Ne podnosiš Grebu kao centraš ili desničar,opet- tvoj izbor. Insinuiraš da je Grebo bio lažni ljevičar i borac za Bosnu, moguće čak honorarac obavještajnih službi Srbije pa je mogao nesmetano preko granice, čak se slobodno kretati po Knez Mihailovoj (nema Knez Mihajlove u Beogradu, to bi trebao znati čak i kao naturalizovani, novopečeni Beograđanin). U sigurnosti anonimnosti, puštati mašti na volju ad libitum nije problem, ali ne znam, osim cinične malicioznosti, koja ti je korist od toga? A sve ako je i ima, doslovno ili u prenesenom značenju, to puno govori o tebi. ka Das ist Walter<< Ja sam Isao kao student. Nisam Isao da sretnem Grebu ali sam ga sreo. Možda se to ne uklapa u neke mitove.. ali ja nisam insinuirao bilo sta.

Das ist Walter

>>>>Onako, cinično i neobavezno rolaš i trolaš ,ili šta? Onako, malo je čudno- zašto tebe nisu uhapsili ili vratili na granici? Nisi, znači, ljevičar niti si bio borac za Bosnu? O.k., to je tvoj izbor. Ne podnosiš Grebu kao centraš ili desničar,opet- tvoj izbor. Insinuiraš da je Grebo bio lažni ljevičar i borac za Bosnu, moguće čak honorarac obavještajnih službi Srbije pa je mogao nesmetano preko granice, čak se slobodno kretati po Knez Mihailovoj (nema Knez Mihajlove u Beogradu, to bi trebao znati čak i kao naturalizovani, novopečeni Beograđanin). U sigurnosti anonimnosti, puštati mašti na volju ad libitum nije problem, ali ne znam, osim cinične malicioznosti, koja ti je korist od toga? A sve ako je i ima, doslovno ili u prenesenom značenju, to puno govori o tebi. ka Das ist Walter<< Ja sam Isao kao student. Nisam Isao da sretnem Grebu ali sam ga sreo. Možda se to ne uklapa u neke mitove.. ali ja nisam insinuirao bilo sta. ka Ne znam<< O.k., išao si kao student. Samo, i dalje je problem što ovdje nemamo nikakvih mitova."Mit o Grebi" zvuči oksimoronski- ako se zna da se nešto takvo pokušava pridodati Grebi, poznatom po odbijanju i dekonstrukciji mistifikacija i mitomaniziranja bilo koje vrste. Uvijek ironičan, ali ponajprije, demistifikacijama i autoironijom, nije štedio sebe.

/ Najnovije