CD / Senad Pećanin o Lagumdžiji, Bakiru i Sebiji Izetbegović, Konakoviću, Komšiću...

11. 01. 2020. u 20:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

U sinoćnjem izdanju Centralnog dnevnika gost je bio Senad Pećanin, advokat, novinar i analitičar.

Na samom početku gost je kazao da je gledajući snimak ratnih intervencija na Kosovu izvukao zaključak da je skup u Nišu, na svojevrstan način repriza Miloševićevog govora na Gazimestanu 1989. godine, kada je Milošević najavio ono što će se poslije dešavati u bišvoj Jugoslaviji: "Sada imamo poruke u kojima umjesto Miloševića imamo Vučića. Udruženi politički projekt nije organiziran kako su ga zamislili Milošević i Tuđman, sada imamo takav scenario. Radi se o obnovljenom scenariju koji nije uspio genoicidima, agresijom i etničkim čišćenjima."

Odnos Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, odnosi Dodika i Čovića, ali i bošnjačkih nacionalnih lidera, Izetbegovića, opisao je Pećanin kao scenario koji podsjeća na onaj iz devedesetih: " Danas postoji ono što nije postojalo devedesetih, a to je islamofobija u kojoj bosanski muslimani na svojim nejakim plećima nose teret. Svaki april, svakom Sarajliji budi vrlo bolne uspomene", kazao je Pećanin, dodajući da ga današnji dan asocira i na april 1992., te kako misli da one koji su poginuli braneći Sarajevo.

O formiranju rezervnog sastava RS-a istakao je da je to samo dodatni događaj koji asocira na sve ono što se događalo u Bosni i Hercegovini. Kazao je i da je čvrsta koalicija između Dodika i Čovića odraz politika Beograda i Zagreba prema Bosni i Hercegovini.

Pećanin je kazao da je moguć stravičan rasplet u Bosni i Hercegovini.

"Svi predstavnici ovdje su okrenuti prema svojim mandatima. Imamo situaciju političke inferiornosti", dodao je.

Hrvatska obavještajna služba izazvala je mnogo afera, za podematnje, prenošenje izuzimanje informacija. To je kao potvrda onome što govore predstavnici Hrvatske, uključujući i Kolindu Grabar-Kitarović. Pećanin je primjetio da Džaferović i Komšić, umjesto da hitno informišu nadležne na višim nivoima, nisu ispravno odreagovali. "Danas je situacija gora nego devedesetih. Imamo nekoliko nepobitnih činjenica. Imamo utjecaj Rusije, veći nego ikada. 17.000 radnih dozvola su konzulati Slovenije i Banja Luke izdali mladim ljudima", kazao je spominjući najavljenu Paradu ponosa u Sarajevu, ali i primjere onih koji politčkim mandatima prikrivaju finansisjke dobiti. Poručio je: "Sarajevo je jedan veliki test. Ovo je grad koji tolerira iživljavanje Sebije Izetbegović nad stručnjacima i moralnim veličinama, onakvim kakav je Gavrankapetanović, koji tolerišu njeno iživljavanje. To je grad koji budi nadu, ali nosi i mnogo strepnje za one koji ga vole."

Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović su najveći krivci za katastrofalno stanje u Bosni i Hercegovini, ustvrdio je. Pored toga razgovaralo se i najmoćnijoj ženi u BiH, Bakirovoj supruzi Sebiji Izetbegović, Željku Komšiću, Dini Konakoviću, Našoj stranci… i još mnogim likovima i temama.

Pogledajte intervju u cjelosti:

KOMENTARI (4)