Dodik: Nakon sukoba moramo nastaviti da živimo jedni pored drugih

Radiosarajevo.ba
Dodik: Nakon sukoba moramo nastaviti da živimo jedni pored drugih
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Božićni prijem člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

U administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu u toku je božićni prijem člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Obraćajući se prisutnima, Dodik je rekao da bi uvijek trebalo da se prisjetimo hrišćanskih poruka o miru i toleranciji, bez obzira na vjeru i naciju.

“Mi u BiH prolazimo teško i turbulentno vrijeme. Bilo je perioda sukoba i stradanja. Moramo nakon tih sukoba, bez obzira koliko bili teški, da nastavimo da živimo jedni pored drugih. Umjesto žrtava - da brojimo uspjehe, projekte, i da se veselimo svakom napretku, svakom novom djetetu koje dođe na svijet i da imamo garanciju za stabilan i miran život”, poručio je Dodik.

On je naglasio da je politika RS - politika mira i stabilizacije.

“Ne ignorišemo činjenice, poštujemo međunarodno pravo, a to je da je BiH sastavnjena od dva entiteta i tri konstutitivna naroda. Potreba za uvažavanjem je temelj BiH”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da evropski put BiH nije upitan.

“Evropa jeste oni što BiH želi, ali isto tako želimo da budemo više uvaženi od strane te iste Evrope. Ne možemo čekati previše, bez obzira na komplikovane procedure koje nas čekaju”, naveo je on.

On je ponovio da se RS zalaže za ukidanje funkcije visokog predstavnika.

“Ponekad nam drže nepotrebne lekcije iz demokratije, najviše visoki predstavnik, i borićemo da se ta funkcija konačno ukine, iako je njihova želja da on ovdje trajno ostane”, istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je zahvalio Rusiji za podršku RS i poštovanje međunarodnog prava. Dodik je izrazio zahvalnost Srbiji, za koju je rekao da je lider u regionu.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Dodik je izrazio nezadovoljstvo odnosom crnogorke vlasti prema srpskom narodu.

“Niko nije dobio bitku protiv Boga, pa neće ni Crna Gora”, rekao je Dodik, komentrarišući usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroipspovijesti.

Dodik je izrazio zahvalnost Kini za podršku u brojnim projektima.

Prijemu prisustvuje predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović. Također, prijemu prisustvuje i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, kao i delegacija HDZ-a BiH predvođena predsjednikom stranke Draganom Čovićem, te brojne druge visoke zvanice, prenosi RTRS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije