Sarajevska umjetnica Migić: Golub Galib kao simbol Sebilja

L. K.
Sarajevska umjetnica Migić: Golub Galib kao simbol Sebilja
FOTO: Radiosarajevo.ba / Umjetnica Amira Migić

Teško je bilo ne primijetiti na prvom sarajevskom Festivalu majice MAYA interesantne i domišljate radove Amire Migić, sarajevske umjetnice koja je svoja umjetnička djela izlagala s brojnim umjetnicima na ovom nesvakidašnjem festivalu.

Amira Migić je izlagala svoje radove i na Sajmu e-domaćica, kao i na ovogodišnjem Festivalu ulične umjetnosti. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Grafički dizajn, a svi njeni poslovi bili su vezani za umjetnost, od dizajniranja namještaja do rada na kostimografiji. Ova umjetnica kaže da crta već godinama, uživa u tome i da joj je dan bez toga prazan. Navodi da je trebalo dosta hrabrosti i nagovaranja bližnjih da napokon pokaže svoje radove van kruga porodice i prijatelja.

Kad je neko majstor, majstor je – Migić je obično slikala na drvetu, zidovima, kanvasu, a jedan dan je počela crtati na najobičnijem programu – Viber Doodle i odatle su uspjeli izlaziti vrlo interesantni radovi. S obzirom na performanse te aplikacije, radovi su bili odlični. Kaže da ima puno umjetnika koji crtaju samo uz pomoć te aplikacije.

„Onda sam se okušala u profesionalnom programu – Ilustratoru i tako je krenulo. Prijatelji i neke kolege umjetnici su me nagovorili da napravim Instagram profil za moje ilustracije. Inspiraciju dobijam iz života oko mene, nekome možda djeluju kao banalne stvari, no mene inspiriraju“, govori Migić za Radiosarajevo.ba.

Radovi umjetnice Amire Migić - undefined

Instagram: Rad umjetnice Amire Migić

Na ilustracijama se daju primijetiti vrlo zabavne svakodnevne stvari u kojima se većina može prepoznati, a obično ih prati i poneki duhoviti komentar autorice. Kaže da joj je na sajmovima na kojim je učestvovala najdraže kada vidi da je nekoga nasmijala svojim radovima.

„Svakodnevnica je ta koja me inspirira. Majka sam dvoje djece, imam baštu, imam obične obaveze svake majke, supruge, domaćice... Vjerujem da većina žena razumije ono što sam željela prenijeti svojom ilustracijom“, govori umjetnica.

No nije samo svakodnevnica ta koja je inspirira, ima dosta radova posvećenih Sarajevu. Među brojnim radovima posvećenih njenom rodnom gradu, ističe se golub s fesom:

„Golub Galib je najtraženija ilustracija. Prijatelji mi govore da je za njih on simbol Sebilja.“

Radovi umjetnice Amire Migić - undefined

Instagram: Rad umjetnice Amire Migić

Neće sve ostati samo na njenim ilustracijama na čestitkama, majicama, cekerima - svašta se „sprema“ u radionici umjetnice Migić, no ona ne želi puno da otkriva, osim da će uskoro izaći na vidjelo slikovnica puna maštovitih ilustracija, a vama do tada preporučujemo da upratite profil ove interesantne umjetnice na Instagram profilu Luladrawing ili istoimenoj Facebook grupi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije