"Počeli smo ličiti jedni na druge, festival majice je prilika da budemo drugačiji"

F. Z.
"Počeli smo ličiti jedni na druge, festival majice je prilika da budemo drugačiji"
Foto: Nina Hadžić / Karikature Nine Hadžić
U Sarajevu će danas biti održan prvi festival majice - MAYA. U dvorištu Historijskog muzeja okupit će se umjetnici koji svoju vještinu oslikavaju na majicama - samo za nas.

Prvi bh. festival printanih majica i dizajna MAYA fest nastao je kao želja skupine pojedinaca okupljenih oko Udruženje za promociju dizajna i majice "MAJA" da se putem jednog ovakvog festivala popularizuje supkultura printanja i nošenja printanih majica.

Vjerovatno ne postoji bolji način da se predstavi ovakav festival, nego razgovorom s jednom od učesnica, Ninom Ziggy Hadžić, koja vjeruje da je ovo, ne samo festival majice, nego i festival ideja.

"Očekujem da momci koji stoje iza ovog projekta dobiju podršku, kako građana tako i zajednice, te da pokušaju promovirati i dati šansu mladima da se pojave sa novim idejama. Da privuku dizajnere, da naprave regionalni i međunarodni festival. Zezam ih kad je mogla Pura na Vatri, možete i vi.

Prema mom mišljenju, ovo je festival ideja, kako majica, tako i nekih novih stajlinga, jer smo u ovom gradu, premda, to nije problem samo Sarajeva, svi počeli ličiti jedni na druge. Svi se snadbijevamo po tržnim centrima i svi smo skoro isti, u zavisnosti od toga kada smo mogli priuštiti koju kolekciju", kaže Nina na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

A ko je Nina Hadžić i šta će nam ona predstaviti danas na festivalu majice u Sarajevu?

"Ovo je malo nezgodno. Pokušat ću iz trećeg lica. Nina Ziggy Hadžić je umjetnica rođena u Banjoj Luci, koja živi i radi u Sarajevu. Završila je SŠPU (likovni tehničar za likovnu grafičku obradu i ilustraciju knjige) i haman zavrsila Akademiju likovnih umjetnosti, smjer grafika", kaže Nina s osmijehom i nastavlja:

"Jedna obična cura, povučena i zamišljena o svom poslu, kao i o računima koji neprestano stižu svaki mjesec. Istinski Klark Kent, koji preobražaj doživljava tek onda kada uključi svoj tablet i nakon par sati, nerijetko čitavog dana, pojavljuju se njena djela", ističe Hadžić.

Kaže kako se ljubav prema umjetnosti rodila osam dana prije Dana mladosti, a godinu nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, da budemo precizni 17. maja 1985. godine, odnosno kada je prvi put ugledala svijet. Kasnije je došla ljubav prema karikaturama.

"Sam interes za karikaturu proizašao je iz mog akutnog bavljenja grafikom na Akademiji, gdje je konstantno forsiranje grafike uslovilo da na kraju posegnem za nečim drugačijim, naprednijim od klasične grafike i klasičnog crtanja. Vremenom je klasični crtež evoluirao u digitalni, odnosno uključila sam još jedan medij u to – kompjuter.

Ovo nisu baš tipične karikature na majicama. To je jedna, mogu reći, tehnika cartoonizacije određenog lika, koji u mnogim svojim crtama podsjeća na nekog lika iz prošlosti ili sadašnjosti. Međutim kada izolujete određene njegove dijelove, shvatit ćete da to nije taj lik. To je zapravo jako interesantno, kako ustvari naš mozak reaguje", kaže Nina i dodaje kako karikaturu može završiti za nekoliko sati, a nekada taj proces traje i nekoliko dana.

"Prvo se probudim, pa popijem kafu i dumam o smislu života... Šalim se. Zavisi šta se radi, kad su majice u pitanju, onda sa svojim kreativcima dogovaram i pokušavamo pronaći neke likove iz naše mladosti koji su ostavili traga i koji su na neki način bili posebni. Što se tiče vremena, istinski ovisi, ali često traje od nekoliko sati, pa sve do nekoliko dana, sve dok ne budem zadovoljna", ističe Hadžić.

Nina kaže kako su političari karikatura sami za sebe, te da joj za njihovu izradu treba najmanje vremena. Nema neki omiljeni žanr iz kojeg crpi ideje i voli da njena karikatura nosi određenu poruku.

"Političari su karikature sami za sebe, za njih mi najmanje vremena treba, premda idu izbori, pa eto... Ako nekome treba dobra reklama, majice, i slično - tu sam", kaže Nina kroz smijeh i nastavlja:

"Volim praviti kombinacije i volim kada moja karikatura nosi neku poruku ili kada podsjeća na neku dobru zezu... U tome uživam", ističe Hadžić.

Najdraža karikatura koju je napravila u životu ostat će zapamćena za sva vremena. Nina je naime, autorica karikature koja krasi naslovnicu knjige Darija Džamonje - Ako ti jave da sam pao.

"Tačno, uradila sam naslovnicu Dacine knjige i to mi je najdraža karikatura koju sam uradila. Sjećam se da sam, još kao mala, tati otimala novine samo da pročitam Dacinu kratku priču, a neke sam čak i rezala, ili prepisivala u svoj dnevnik. A tuga u njegovim očima? Tuga se se dobije kada se voda u očima pomnoži s ispričanom prošlosti...", kaže Nina i poziva sve građane Sarajeva da posjete festival majice danas ispred Historijskog muzeja u Sarajevu:

"Podržimo festival. Za sve treba vremena, ne očekujte previše. Ukoliko ste u Sarajevu, prošetajte do Historijskog Muzeja, bit će interesantno. Postoji mnogo kreativaca u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, regionu, ujedinimo ih, da se upoznaju, druže, kreiraju i da kroz neku mrežu komuniciraju. Od takvih stvari može biti dobro svima, barem tako ja mislim... Nema crvenog tepiha, ali nije ni fora dva puta u jednom mjesecu biti na crvenom tepihu", ističe Nina za kraj.

Dakle, ne zaboravite. Mjesto događaja Sarajevo - dvorište Historijskog muzeja. Prvi bh. festival majice - Maya. Subota 25. august 2018. godine. Zabavite se, uživajte u kreacijama bh. umjetnika i pronađite nešto i za sebe, jer ovaj festival je ujedno i prodajni, a cijene će biti festivalske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije