Još sedam dana do prvog bh. festivala majice: MAYA

Radiosarajevo.ba
Još sedam dana do prvog bh. festivala majice: MAYA
Promo / Festival MAYA
Narednog vikenda u dvorištu Historijskoj muzeja u Sarajevu imate priliku posjetiti MAYA fest.

Prvi bh. festival printanih majica i dizajna MAYA fest nastao je kao želja skupine pojedinaca okupljenih oko Udruženje za promociju dizajna i majice „MAJA“ da se putem jednog ovakvog festivala popularizuje supkultura printanja i nošenja printanih majica.

Festival će se održati u Historijskom muzeju u Sarajevu, u subotu 25. avgusta. 

Prvi BH festival majice će ugostiti izlagače iz BiH i Hrvatske. Na festivalu će se održati prezentacije različitih najmodernijih tehnika prenošenja na majice (Digitalna, sito, sublimacija, olovke za tekstil, itd.). Posjetiocima će izlagači također predstaviti svoje dizajnerske majice. 

"Printane majice već decenijama predstavljaju jedan od vidova subverzivnog društvenog potencijala, putem kojih se javnosti, ali i društvenoj sredini mogu poslati različite poruke. Nastale u ozračju alternativnog kulturnog miljea majice sa printom, slikom ili tekstualnom porukom, jesu i pitanje stilske osobenosti pojedinca, ali i prostor za artikulisanje vlastitog stava, pogleda na svijet ili čak bunta. Imajući na umu pozitivan potencijal takvog izraza, ali i umjetničkih mogućnosti koje se na polju dizajna pružaju u procesu izrade printanih majica, držimo da je pokretanje jednog ovakvog festivala višestruko svrsishodno. U tom pogledu nastojaćemo da naš festival profilišemo kao mjesto susretanja profesionalaca i ljubitelja printane majice, te događaj koji će svojom neobičnošću biti platforma jedne nove  društvene alternative", poručuju organizatori festivala. 

Pored izlagača iz oblasti dizajna i printanih majica naš festival će nastojati okupljati i izlagača iz drugih djelatnosti, kao što su karikature, street arts, tatto, prizvođači craft piva ili handmade nakita. Prvi bh. festival printane majice će nuditi i radionice vezane za različite tehnike printanja i dizajna, kao i radionice prilagođene djeci svih uzrasta.

"Nadamo se da će ovaj festival postati ljetnja tradicija Sarajeva, i da će glavni grad BiH ovim događajem dobiti još jednu manifestaciju koja baštini druženje, dobru zabavu i konstruktivan dijalog između različih socijalnih grupa, njihovih interesovanja i stilova.

Više informacija na:  facebook.com/mayafestsarajevo ili na zvaničnoj stranici festivala

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije