Sarajevo ostalo bez voljene slikarke: Preminula Nada Rudan

2
D.S.
Sarajevo ostalo bez voljene slikarke: Preminula Nada Rudan
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nada Rudan

Najstarija slikarka u Bosni i Hercegovini Nada Rudan preminula je u srijedu, 1. novembra u Sarajevu u 102. godini.

Nada Rudan je rođena u Donjem Hrasnom, u neumskom zaleđu 3. jula 1922. godine.

U slikaričinoj biografiji se navodi da su Nada i njena sestra imale privilegiju obrazovati se na insistiranje njihove bake.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

"U Hercegovini je provela djetinjstvo, djevojaštvo i dočekala završetak Drugog svjetskog rata. Nakon osnovne, završava i srednju stručnu školu stekavši zvanje krojačice, što je u to vrijeme bilo izuzetno rijetko. Nada i njena starija sestra su imale privilegiju obrazovati se i to na insistiranje njihove bake, koja je još tada čvrsto vjerovala da 'ne trebaju biti slijepe kod očiju', kako je često govorila, i insistirala ne samo na opismenjavanju, nego i temeljitom obrazovanju koji će djevojke osposobiti za rad i samostalan život". Rudan se udajom za supruga Milovana, profesora fizike i matematike seli u Sarajevo zbog njegovog posla, gdje je krojila i šila. 

Nakon smrti supruga, Nada počinje putovati po svijetu i prema njenoj biografiji je putovala "od Himalaja do Havaja, SAD-a i svih evropskih zemalja.

Nada Rudan, stogodišnja slikarka: Godine su samo broj

Nada Rudan, stogodišnja slikarka: Godine su samo broj

Prema podacima iz biografije, Nada Rudan kist u ruke prvi put uzima u 87. godini života na nagovor kćerke, i samouka počinje slikati.

Svoju prvu samostalnu izložbu održala je 24. juna u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je novinarku Brankicu Rudan, unuku najstarije slikarke u Bosni i Hercegovini koja se emotivnom porukom oprostila od svoje bake.

"Hvala što si nas učila da budemo dobri ljudi, da uvijek i svakome praštamo, da nas vodi iskrena ljubav i veliko srce prema svakom biću na zemlji. Mnogima si bila inspiracija, a mi smo imali sreću da budeš naša mama, baka i prabaka.

Stogodišnja slikarka oduševila Sarajlije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Stogodišnja slikarka oduševila Sarajlije

Voljela si život i živjela ga dostojanstveno i tiho. Osmijehom i dobrotom si se borila protiv svake nepravde i zla.

Vedrina tvojih slika u našim domovima te svjetlost kojom si značila zauvijek će nas podsjećati na tvoje riječi, djela, savjete, mudrosti i ljepotu kojima si nas okupljala i kojima si uticala na nas svaki korak. Tako si i otišla u snu dostojanstveno, tiho, bez patnje i bola kako si i željela.

Tvoji najmiliji... djeca, unučad i praunučad."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije