Nada Rudan, stogodišnja slikarka: Godine su samo broj

0
Radiosarajevo.ba
Nada Rudan, stogodišnja slikarka: Godine su samo broj
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Stogodišnja slikarka oduševila Sarajlije

Nada Rudan, stogodišnja slikarka amaterka otvorila je prvu samostalnu izložbu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ovom izložbom umjetnica sa sugrađanima na obilježava vijek življenja, pun uspomena, a tokom izložbe je predstavila i planove za budućnost.

U pozivu za izložbu Rudan je istaknula kako trebamo voljeti sebe da bismo mogli voljeti druge.

Stigao odgovor na inicijativu Arijane Memić: Policijski službenici nisu stoka

Stigao odgovor na inicijativu Arijane Memić: Policijski službenici nisu stoka

Stogodišnja slikarka oduševila Sarajlije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Stogodišnja slikarka oduševila Sarajlije

"Kada smo pomireni sami sa sobom, kada volimo sebe, onda možemo voljeti i druge. Cilj života je biti sretan i mislim da ovom izložbom, svojim primjerom dokazujem da su godine samo broj", saopštila je u pozivu na izložbu Nada Rudan koja je počela slikati u 87. godini života. 

Ova slikarka u radu najviše koristi tehniku akrilnih boja, ali se okušala i u grafici kao i kreiranju mozaika.

Nada Rudan je rođena u Donjem Hrasnom, u neumskom zaleđu 3. jula 1922. godine. 

U biografiji stogodišnjakinje se navodi da su Nada i njena sestra imale privilegiju obrazovati se na insistiranje njihove bake.

"U Hercegovini je provela djetinjstvo, djevojaštvo i dočekala završetak Drugog svjetskog rata. Nakon osnovne, završava i srednju stručnu školu stekavši zvanje krojačice, što je u to vrijeme bilo izuzetno rijetko. Nada i njena starija sestra su imale privilegiju obrazovati se i to na insistiranje njihove bake, koja je još tada čvrsto vjerovala da 'ne trebaju biti slijepe kod očiju', kako je često govorila, i insistirala ne samo na opismenjavanju, nego i temeljitom obrazovanju koji će djevojke osposobiti za rad i samostalan život". Rudan se udajom za supruga Milovana, profesora fizike i matematike seli u Sarajevo zbog njegovog posla, gdje je krojila i šila. 

Stogodišnja slikarka oduševila Sarajlije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Stogodišnja slikarka oduševila Sarajlije

Nakon smrti supruga, Nada počinje putovati po svijetu i prema njenoj biografiji je putovala "od Himalaja do Havaja, SAD-a i svih evropskih zemalja, danas kaže da je najveći dojam na nju ostavio Jeruzalem. Jedini kontinent koji još uvijek nije posjetila je Australija, ali kaže da za nju ima vremena". 

Prema podacima iz biografije, Nada Rudan kist u ruke prvi put uzima u 87. godini života na nagovor kćerke, i samouka počinje slikati. 

Kako se navodi u biografiji po prirodi, Nada je radoznala, smirena, veoma otvorena i optimistična, uvijek nasmijana i vedra. Za dugovječnost je, kaže, najvažnija glava. Kakve su nam misli, kaže, takav nam je život. Uvijek brižljivo vodeći računa o tome kako izgleda, i mlađim generacijama savjetuje da vode računa o čistoći, jednako unutrašnjoj kao i onoj vanjskoj, smatrajući da tek jedno s drugim ima pravu vrijednost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije