! / Reis Kavazović pozdravio prekid vatre u Gazi: Mir u Svetoj zemlji nema alternative

21. 05. 2021. u 09:50:00 F.V.

Shares: 0

U Pojasu Gaze u petak, u ranim jutarnjim satima, na snagu je stupio prekid vatre, nakon što su Izrael i Hamas poslije 11 dana nasilja, uz posredovanje Egipta, postigli dogovor o primirju.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba pozdravio je prekid vatre i nadu za uspostavu mira u Svetoj zemlji.

"Mir u Svetoj zemlji nema alternative, sve drugo je propast, očaj i beznađe. Sada je to možda vidljivije na palestinskoj strani, ali brzo bismo to uvidjeli i na drugoj strani. Pozdravljamo mir, molimo za Mir i provedeno i Trajno rješenje. Muslimani i Jevreji treba da žive u Miru kao prijatelji, da ne kažem Braća. Zašto to ne bi bilo moguće?", kazao je reisul-ulema Kavazović za Radiosarajevo.ba.

U izjavi ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kaže se da je kabinet za sigurnost "jednoglasno prihvatio preporuke za prihvatanje egipatske inicijative za bezuvjetni prekid vatre", prenose svjetske agencije.

Palestinske grupe Hamas i Islamski džihad ubrzo su potvrdile prekid vatre, uz napomenu da stupa na snagu u petak u 2 ujutro (1h po srednjoevropskom).

Hiljade ljudi u Gazi i na palestinskim teritorijima izašle su na ulice slaveći prekid sukoba, mašući zastavama i prstima pokazujući znak pobjede.

Najmanje 232 Palestinca, među kojima 54 djece, poginulo je u izraelskim napadima. Na izraelskoj strani, žrtava je 12, računajući i dvoje djece.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)