Puhovski: Milanović paniči, želi biti nezakoniti politički sin Franje Tuđmana

6
Radiosarajevo.ba
Puhovski: Milanović paniči, želi biti nezakoniti politički sin Franje Tuđmana
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Hrvatska javnost je osupnuta novim gafovima predsjednika Zorana Milanovića.

Stigao je ponedjeljak, piše Jutarnji list, a Milanović je već pronašao novu metu. Nova žrtva predsjednika RH zove se Žarko Puhovski, ugledni hrvatski intelektualac, umirovljeni univerzitetski profesor i politički analitičar koji je sinoć gostovao na RTL-u i nazvao Milanovića "kaktus mimozom".

Piše: Faruk Vele

Mali "Dodik"

Milanović mu je sasvim nedolično svojoj poziciji žestoko uzvratio. Kazao je da je Puhovski "umirovljeni mudroslov i propali političar". Optužio ga je da je, navodno davne 1972. godine, "aktivno doprinio tome da se skupina bezazlenih mladića i djevojaka utamniči na nekoliko godina i da nakon toga dva desetljeća žive kao građani drugog reda".

"Puhovski se na sudu (sve se to zapisuje, Puhovski) držao kao pravi ‘druker’, ništarija, upravo kako je to od njega i očekivao i dr. Vladimir Bakarić-Svileni, s kojim me Puhovski besramno uspoređuje. Ostat ću na ovome. Ima još", zaprijetio je Milanović.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, javnost u Hrvatskoj nije navikla ovakve vrste "šatorskog šoua" u stilu Milorada Dodika, pa je to razlogom brojnih analiza u kojima se autori pitaju za dijagnozu predsjednika Republike.

"On je očito u tolikoj panici, da nikakav razuman razgovor nije moguć... A drugo me ne zanima. Jedino toliko mogu reći. Sigurno nije u panici zbog mene, ja sam povod. A koji je razlog, to će se ovih dana rasvijetlili, ja to ne znam", kazao je Puhovski za Radiosarajevo.ba.

Žarko Puhovski - undefined

Foto: Alchetron: Žarko Puhovski

U središtu odnosa s Draganom Kovačevićem, jednim od aktera iz afere Janaf, koja ovih dana potresa Hrvatsku, našao se i Milanović.

Sa šefom Janafove Uprave predsjednik Milanović se našao u jednom zagrebačkom restoranu. Na dan kad je afera buknula, a istražitelji banuli na vrata glavnih aktera, Milanović je bio suzdržan. Dva dana kasnije otkrio je da se susreo sa Kovačevićem. Je li to razlog panike Milanovića?

"Meni se čini da je on tako počeo, s tim populističkim konceptom, malo skretanje ka desnici. Međutim, sad je to postalo potpuno iracionalno, i jedini smisao bi bio u tomu da su te mjere, koje su zahvatile Kovačevića, djelomice marginalno zahvatile i njega. To je jedino čega se ja mogu domisliti", kazao je Puhovski komentirajući novi stil ponašanja hrvatskog predsjednika.

Glupost nije ustavna kategorija

Na pitanje kao će se ova situacija rasplesti i da li se može očekivati ostavka Milanovića, Puhovski odgovara:

"Ne vjerujem da će on podnijeti ostavku, jedino bi se njega moglo maknuti u parlamentarnu. Niti su to razlozi, dakle, to što priča gluposti. Glupost je nešto što nije ustavna kategorija. Valja očekivati da će se umorit', to nam je jedina nada."

Komentirajući izjave i poteze Milanovića u kontekstu Bosne i Hercegovine, od najave blokade NATO puta, do susreta sa Miloradom Dodikom, Puhovski, na kraju, ističe:

"Mislim da je to, s druge strane, njegov pokušaj da bude neka vrsta političkog nezakonitog djeteta Franje Tuđmana. On sebe doista smatra suverenistom u ovom desničarskom smislu", zaključio je Puhovski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije