Prije 31 godinu poginuo je heroj Armije RBiH Smail Smajo Šikalo

0
Radiosarajevo.ba
Prije 31 godinu poginuo je heroj Armije RBiH Smail Smajo Šikalo
Foto: Vlada KS / Obilježavanje godišnjice smrti Smaila Šikala

Polaganjem cvijeća, te učenjem fatihe na Spomen-obilježju u Boljakovom potoku, predstavnici Kantona Sarajevo predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, zastupnik Jasmin Šaljić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović obilježili su danas 31. godišnjicu pogibije Smaila Smaje Šikala, dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Medalja za hrabrost".

Počast je također odata i bosanskohercegovačkim ratnim herojima, pomoćniku komandanta za sigurnost Prve motorizovane brigade Armije RBiH Ferizu Tumbulu, dobitniku "Zlatnog ljiljana", koji je poginuo u bici za oslobađanje Visa 8. decembra 1992. godine, kao i komandiru čete iz Treće motorizovane brigade Senadu Čoliću, koji je poginuo istog dana na Sokolju.

Na Akademiji posvećenoj spomenutim i svim ostalim herojima odbrane Sarajeva, večeras se, pored ostalih govornika, prisutnima obratio ministar Osmanović, kazavši kako je heroj Smail Šikalo bio jedan od najboljih među najboljima.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

“Često zaboravimo vrijednost jednog života i šta je u to vrijeme značilo napustiti svoj dom, uz neizvjesnost povratka istom. Volio bih da više cijenimo naše heroje, njihovu žrtvu i cijenu naše slobode. Mi tu slobodu još branimo i siguran sam da će je braniti i naši budući naraštaji.

Na tom putu ne smijemo posrnuti, svjesni da je kultura sjećanja naš mehanizam prenošenja istine. Na nama je da se s ponosom prisjećamo jedne hrabre generacije branitelja koji su branili domovinu i u toj borbi dali svoje najvrijednije.

Obilježavanje godišnjice smrti Smaila Šikala
Foto: Vlada KS: Obilježavanje godišnjice smrti Smaila Šikala

Neka je vječni rahmet i slava našim gazijama, a nama u nasljedstvo poruka da pamtimo, opominjemo i nikada više ne dozvolimo sličan scenarij”, poručio je ministar Osmanović.

Rahmetli Šmajo Šikalo bio je komandir vojne policije 2. viteške motorizovane brigade Armije RBiH i jedan od prvih dobrovoljaca koji su se prijavili da brane svoj grad početkom agresije na našu zemlju.

Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede 1992. godine, a posljednji u blizini Naselja heroja Sokolje, kada ga je geler pogodio u glavu dok je pomagao ranjenom saborcu. Nakon sedam dana podlegao je povredama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije