Godišnjica osnivanja Četvrtog korpusa ARBiH: "Osigurao je opstanak Bošnjaka u Hercegovini"

3
FENA
Godišnjica osnivanja Četvrtog korpusa ARBiH: "Osigurao je opstanak Bošnjaka u Hercegovini"
Foto: Printscreen / Četvrti korpus ARBiH

U petak je na mostarskim Šehitlucima, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, obilježena 31 godina od osnivanja Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Esad Kosić rekao je kako je ovaj datum jedan od najvažnijih trenutaka Armije RBiH na ovim prostorima.

"Korpus je osigurao opstanak Bošnjaka ne teritoriju Hercegovine, bili smo svjesni da razjedinjeni nemamo šanse opstati. Po tom pitanju su general Arif Pašalić i mnogi drugi zapovjednici preuzeli odgovornost da formiraju tu jedinicu i ta je jedinica oslonac i opstanak naroda na prostoru gdje je djelovao Četvrti korpus. Danas se navršava 31 godina od toga događaja, ponosni smo na ljude koji su to radili i na one koji su dali živote u borbi da se ovaj teritorij, u onoj mjeri koju smo u tom trenutku mogli, brani i obrani", rekao je Kosić.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Bivši zamjenik komandanta Četvrtog korpusa Safet Oručević prisjetio se tih dana.

"Bio sam jedan od ljudi, koji su zajedno s Arigom Pašalićem, Midhatom Hujdurom, dobili zadatak od predsjednika Alije Izetbegovića da formiramo Četvrti korpus Armije RBiH. Tada je postojao samostalni bataljon, u sklopu HVO-a, kao jedna samostalna jedinica koju su formirali Bošnjaci. Mi smo taj zadatak ispunili", kazao je Oručević.

Mustafa Polutak, bivši komandant Četvrtog korpusa, istaknuo je kako se borce te vojne jedinici ne smije zaboraviti.

Operacija 'Maestral' srušila je snove o 'Velikoj Srbiji' udruženim snagama Armije RBiH, HVO-a i HV-a

Operacija 'Maestral' srušila je snove o 'Velikoj Srbiji' udruženim snagama Armije RBiH, HVO-a i HV-a

"Danas smo se ovdje okupili da odamo počast šehidima, povodom obilježavanja godišnjice Četvrtog korpusa, jedinice koja je zaslužna za opstanak našeg naroda u dolini Neretve, od Stoca, Čapljine, Mostara, Jablanice do Konjica. Značaj posebno treba istaći organizatorima koji drže sjećanje na Četvrti korpus, hrabre branitelje koje ne smijemo zaboraviti", poručio je Polutak.

Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine bio je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 17. novembra 1992. godine, sa sjedištem u Mostaru.

Korpus je objedinio jedinice Teritorijalne obrane Bosne i Hercegovine, kao i neke dobrovoljne jedinice koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije