Preminuo Vlado Pravdić, nekadašnji klavijaturista Bijelog dugmeta

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo Vlado Pravdić, nekadašnji klavijaturista Bijelog dugmeta
Foto: Večernji.ba / Vlado Pravdić

Nekadašnji klavijaturista Bijelog dugmeta Vlado Pravdić preminuo je sinoć u 74. godini u Splitu.

Vlado Pravdić rođen je 6. decembra 1949. godine u Sarajevu.

U svom rodnom gradu je sa sedam godina upisao nižu muzičku školu, gdje je naučio da svira klavir. Potom je završio i srednju muzičku školu. Nakon završene srednje škole studirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

Njegova muziča karijera počinje 1965. godine u grupi Vokinsi s kojima je bio do 1968. godine. Nakon toga je od 1968. do 1970. svirao s grupom Kost, od 1970. do 1971. u Ambasadorima i Indexima od 1971. do 1973. godine. Tokom ljeta 1973. godine nakon koncertnog nastupa sa Indexima, sklopio je prijateljstvo sa Goranom Bregovićem, koji je u to vrijeme svirao sa rock grupom Jutro. Njih dvojica su se odmah muzički uklopili, a Pravdić je odlučio da se pridruži grupi Jutro.

Nakon razlaza ove grupe većina njenih članova se 1. januara 1974. godine udružuje i osniva kasnije veoma utjecajno Bijelo dugme. Pravdić je svirao na prva dva albuma Bijelog dugmeta Kad bi' bio bijelo dugme i Šta bi dao da si na mom mjestu prije nego što je u jesen 1976. otišao na obavezno odsluženje vojnog roka u JNA. Na njegovom mjestu tada ga je zamijenio Laza Ristovski.

Vratio se u Bijelo dugme 1978. godine, čiji član je bio sve do 1987. godine, kada se povlači iz muzike. Vlado Pravdić se pridružio ostatku Bijelog dugmeta na njihovoj oproštajnoj turneji 2005. godine.

Od muzičara se na društvenim mrežama oprostio i muzičar Muhamed Fazalgić Fazla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije