Preminuo antifašista Hilmija Šiširak: Prošlost Mostara otkidao od zaborava

3
Radiosarajevo.ba
Preminuo antifašista Hilmija Šiširak: Prošlost Mostara otkidao od zaborava
Foto: UABNOR / Hilmija Šiširak

Hilmija Šiširak, antifašista i hroničar prošlosti Mostara, preminuo je u 85. godini života u Stockholmu.

Ovu vijest jutros su saopćili iz Udruženja antifašista i boraca Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar. 

"Juče je iz dalekog Štokholma u Mostar stigla tužna vijest. U nepregledna prostranstva sjećanja u 85. godini života otišao je Hilmija Šiširak, antifašista, zaljubljenik u Mostar, hroničar njegove prošlosti koju je neumorno otkidao od zaborava i zapisujući ostavljao za vječnost", naveli su iz UABNOR-a.

Istakli su da je Šiširak ugradio sebe u temelje Mostara "kojeg sanjamo i kojeg volimo, u temelje Mostara o kojem konstantno pričamo".

"Gdje god je bio angažovan, od izviđačke organizacije do poslova odbrane i civilne zaštite, nesebično je davao sebe i širio optimizam stvarajući široki krug prijatelja i poštovalaca.

Neka ti je vječna slava i hvala drugu Hilmi.

Nama valja dalje, da bar neke od zajedničkih snova o povratku Mostara Mostaru ostvarimo. Nedostajaće, ali i sjećanje na našeg Hilmu davati će nam snagu i inspirisati nas", emotivno se opraštaju iz UABNOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije