Preminuo Ahmet Zejnilagić, nogometna legenda iz Gračanice

Radiosarajevo.ba
Preminuo Ahmet Zejnilagić, nogometna legenda iz Gračanice
Foto: Glas Slavonije / Preminuo Ahmet Zejnilagić, nogometna legenda iz Gračanice

Nešto starije pristaše NK Osijek jučer je rastužila vijest da je u bolnici u Zagrebu, izgubivši bitku s opakom bolešću (karcinom pluća), preminuo Ahmed Zejnilagić, jedan od najboljih golgetera u klupskoj povijesti “bijelo-plavih”.

Rođen 1944. u Zvorniku, pozornost na svoje igračke mogućnosti skrenuo je 1967. kao član Bratstva iz Gračanice, nastupivši u sastavu reprezentacije BiH u Vinkovcima, odakle su ga trener Branko Stanković i njegov pomoćnik Andrija Vekić promptno usmjerili u – redove tada osječkog drugoligaša.

Elegantno visok, spretan i lukav u napadačkim akcijama, školski izrađenog udarca glavom, Zejo je brzo postao ljubimac osječkih kibica, u sezoni 68./69. prometnuo se u golgetera Druge lige Sjever, a njegov istančan osjećaj za proigravanje suigrača trajno su zapamtili, i koristili, Ivo i Ljupko Petrović, Katić, Lukačević i ostali tokom Zejnilagićevog petogodišnjeg nastupanja za NK Osijek.

Preminuo Ahmet Zejnilagić, nogometna legenda iz Gračanice - undefinedFoto: Glas Slavonije

Zejo je trajno upisan i među olimpijske reprezentativce bivše Jugoslavije, ali ga se bivši suigrači prisjećaju i zbog pozitivnog buntovništva, jer je u klubu najčešće baš on bio pobornik traženja njihove “pravde” kad bi neopravdano izostale klupske prinadležnosti!

Nakon što je ‘72. napustio Gradski vrt, Zejnilagić je uspješno nastupao i za NK Belišće i NK Borovo, a karijeru je okončao u Belgiji, igrajući za prvoligaša Liege i drugoligaša Tiler.

Posljednjih decenija živio je s porodicom (supruga Meliha, sada već odrasli potomci Azra i Faruk, nap.a.) u trokutu Gračanica-Sarajevo-Biograd na Moru, gdje se bavio turizmom, trenirajući povremeno, po nekoliko godina, Pakoštane i drugoligaša Primorac.

Nikad mu nije ispunjena velika želja da postane i klupski skaut kluba s Drave, koji je za petogodišnja boravka u Osijeku neizmjerno zavolio, piše radiosagracanica.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije