Fidel Castro preminuo u 90. godini

Radiosarajevo.ba
Fidel Castro preminuo u 90. godini
EPA / Fidel Castro
Fidel Castro, bivši predsjednik Kube i vođa komunističke revolucije, umro je u 90. godini, objavio je njegov brat Raul Castro.

"Glavni komandant i vođa kubanske revolucije preminuo je u 22:29 sati (04:29 po našem vremenu”, kazao je Raul Castro, koji je svoje obraćanje završio riječima: “Uvijek prema pobjedi!”.

 

Fidel Castro je vodio Kubu kao jednopartijsku državu pet decenije prije nego što je Raul formalno preuzeo vlast prije osam godina - Fidel mu je predao vlast dvije godine prije toga zbog bolesti. Ljudi koji su stajali uz njega govorili su da je Kubu vratio narodu. Ipak, optužen je i za uništavanje svake opozicije.

 

Prema prvim informacijama, Castro bi trebao biti kremiran danas, a na Kubi će uslijediti nekoliko dana žalosti.

 

Fidel Castro prije nekoliko godina se povukao iz politike, a ovog aprila dao je rijetki intervju na zadnjem danu Kongresa Komunističke partije. Kazao je tada da su komunističke vrijednosti i dalje žive i da će kubanski narod uvijek biti pobjednik.

 

Ključni datumi u Castrovom životu:

 

1926: Rođen u jugoistočnoj Oriente provinciji na Kubi

1953: Završio u zatvoru nakon neuspješnog puča protiv režima Batiste

1955: Oslobođen iz zatvora nakon dogovora o amnestiji

1956: Zajedno s Che Guevarom, poveo gerilski rat protiv vlasti

1959: Porazio Batistu i zakleo se na mjestu premijera Kube

1961: Borio se protiv invazije, koju su vodili Kubanci u egzilu na čelu sa CIA-om, u Zaljevu svinja

1962: Pokrenuo veliku krizu kada je SSSR-u odobrio da postavio nuklearno naoružanje na Kubu

1976: Izabran za predsjednika Kube

1992: Postigao dogovor sa SAD o kubanskim izbjeglicama

2008: Odstupio s mjesta predsjednika zbog lošeg zdravlja

 

Uspješni taktičar na bojnom polju, Castro i njegova mala armija gerilaca svrgnula je s vlasti vojnog lidera Fulgencia Batistu 1959. Dvije godine nakon preuzimanja vlasti, proglasio je revoluciju kao marksističko-lenjinističku i istaknuo jasnu podršku i savezništvo Sovjetskom Savezu. I pored stalne američke prijetnje invazijom i dugogodišnjim ekonomskim embargom Kubi, Castro je održao svoju komunističku ideju na otoku udaljenom samo 145 kilometara od Floride.

 

Preživio je sve pokušaje atentata koje je vodila CIA i izdržao na svojoj poziciji u vremenu u kojem se u SAD-u izmijenilo deset predsjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije