1931-2016. / Sarajevo: Preminuo Boško Kućanski

21. 11. 2016. u 14:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Akademik Boško Kućanski, istaknuti likovni umjetnik i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, preminuo je 20. novembra 2016. godine u Sarajevu.

Boško Kućanski rođen je 1931. godine u Krbavici (Lika) u porodici učitelja.

Osnovnu školu pohađao je u više mjesta Like, Dalmacije, Bosne i Srbije. Gimnaziju je pohađao u Šapcu.

Stomatološki fakultet završio je u Beogradu (1958.) i Medicinski fakultet u Sarajevu (1972.). Studirao je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Odbranio je svoju doktorsku disertaciju (1965.) i položio ispit specijalnosti iz kirurgije (1971.). Kao univerzitetski profesor do odlaska u mirovinu predavao na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Uporedo s pedagoškim i naučnoistraživačkim radom, aktivno se bavio književnošću i likovnim umjetnostima, vajarstvom i slikarstvom. Član je Društva književnika i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Svoja mnogobrojna likovna ostvarenja izlagao je na međunarodnim bijenalima i mnogim reprezentativnim izložbama. U proteklih 60 godina likovnog rada organizirao je 86 samostalnih likovnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoja djela dobio je 62 nagrade i priznanja. Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 1978. a za redovnog godine 1984.

Smrt akademika Kućanskog veliki je gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao i za cjelokupnu umjetničku i naučnu javnost Bosne i Hercegovine.

O datumu i vremenu sahrane akademika Kućanskog i održavanju komemorativne sjednice u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačka javnost će biti naknadno obaviještena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA