Posljednji ispraćaj Zije Dizdarevića bit će održan 26. novembra

2
Radiosarajevo.ba
Posljednji ispraćaj Zije Dizdarevića bit će održan 26. novembra
Foto: Anadolija / Posljednji ispraćaj Zije Dizdarevića

U Sarajevu je 14. novembra preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević u 75. godini.

Podsljednji ispraćaj Dizdarevića bit će održan 26. novembra na sarajevskom groblju Bare od 12 sati. 

Dizdarević je bio aktivan sudionik medijskog djelovanja više od pet decenija.

Savez novinara BiH proglasio je Dizdarevića novinarom 2001. godine. Pobjednik je konkursa za najbolji novinarski opus u 1995. godini Fonda Soros Otvoreno društvo. Dizdarević je nosilac najviših priznanja u Radio Sarajevu i Radio televiziji Sarajevo - nagrade 'Samuilo Milić' i Zlatne značke RTSA.

Na ispraćaju će biti emitovane tri melodije za koje tekstove napisao Zija Dizdarević.

'Ulica prkosa' nastala je nakon masakra građana u ulici Vase Miskina (Ferhadija), kompozitor je Fadil Redžić a izvođači Indexi. Pjesma je"Mirjana", koju je komponovao Esad Arnautalić, u spomen je Zijine rodice koja dobila ime po njegovoj majci. Vokalni solista Vedo Hamšić, koji je nakon 27 godina ušao u Arnautalićev studio i otpjevao melodiju bez ponavljanja. To je pjesma rađena za Arnautalićev neostvareni projekat "Bosanskohercegovačka šansona".

Tako je i sa Dizdarevićevom "Sarajevskom kišom" posvećenoj suspruzi Nermi, koju je takođe komponovao Fadil Redžić. Izvođač je glumac Tarik Filipović, premijerno u zagrebačkom Lisinskom (2007 g.).

Zija Dizdarević je gotovo četvrt vijeka proveo u Radio Sarajevo, radeći poslove od pripravničkih do direktorskih. Od posljednje godine rata pisao je za Oslobođenje do 2011. g. Dizdarević je pisao do posljednjeg daha i za druge medije i novije vrijeme i portale u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i dijaspori.

Dizdarević je autor knjiga "Izmišljeni grijeh" i "Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova", i koautor i suurednik monografije "Radio Sarajevo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije