Suđenje Sefiću: Njegov otac izbačen iz sudnice, pročitane poruke nakon nesreće

Radiosarajevo.ba
Suđenje Sefiću: Njegov otac izbačen iz sudnice, pročitane poruke nakon nesreće
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Prije suđenja Sanjinu Sefiću

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres Sanjinu Sefiću za izazivanje saobraćajne nesreće i neukazivanje pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći u slučaju smrti Selme Agić i Edite Malkoč, a dvojica optuženih pomagača Amar Salihović i Dino Alić postigli su sporazum o priznanju krivice te se postupak razdvaja u odnosu na njih dvojicu.

Ranije je sporazum o krivici potpisao Saud Nišić

U sudnici je danas precizirana optužnica Tužilaštva KS u kojem se detaljno navode povrede Selme i Edite, te su pročitane poruke osumnjičenog u sudnici.

Selmin otac Amir rekao je nakon vrlo emotivnog suđenja kako zna za ovu optužnicu, te kako ih tužiteljica stalno kontaktira, kao i da je cilj optužnice da Sefić ne dobije manju kaznu.

"Svaki put nam je sve teže, i nakon tri godine vrijeme ne liječi", rekao je Agić dodajući kako ne može da shvati da negiraju krivicu i Sanjin i njegov otac Jasmin, koji je danas izbačen iz sudnice.

"Vidite kako se ponašaju i oni, a kako mi", prokomentirao je Enes Malkoč.

Agić je također rekao da postoje indicije da su željeli razvući slučaj do aprila kada se obilježava godina dana od prebacivanja slučaja na ovaj sud, kako bi Sefić bio oslobođen.

No, poručio je da do toga neće doći i da će završiti ovo do Nove godine. 

Suđenju je prisustvovao i podršku porodici Malkoč i Agić dao Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, koji također traži pravdu za svog sina. 
Prije suđenja Sanjinu Sefiću - undefined

Amir Agić i Enes Malkoč

Na današnjem ročištu najprije je predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović pročitao od kojih je dokaza iz prethodnog postupka odustalo Tužilaštvo KS, među kojima je i saslušanje Sanjinovog oca Jasmina Sefića kao privilegiranog svjedoka, a zatim su odustali i od nalaza na narkotike i druge psihoaktivne supstance Sefićevih saučesnika, kao i od službenih zabilješki policajaca koje se odnose na saučesnike jer su oni priznali krivicu.

Među nalazima koji su preuzeti iz prethodnog postupka su: nalazi obdukcije, videozapisi sa nadzornih kamera, izvještaj sa uviđaja, te listinzi iz BH Telecoma.

Kako je navedeno, prihvaćeni su nalazi vještačenja telefona koje je uradio vještak Adnan Bešlić, te se oni smatraju nespornim, dok su detaljni listinzi sa telefona pročitani na današnjem ročištu. 

Sanjin Sefić ostao sam, njegovi pomagači priznali krivicu

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres Sanjinu Sefiću za izazivanje saobraćajne nesreće i neukazivanje pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći u slučaju smrti Selme Agić i Edite Malkoč, a dvojica optuženih pomagača Amar Salihović i Dino Alić postigli su sporazum o priznanju krivice te se postupak razdvaja u odnosu na njih dvojicu, javlja Patria.

Na prigovor Sefićevog advokata Kerima Čelika odgovoreno je kako su zapisnici o saučesnicima zadržani jer su povezani sa brojevima telefona sa kojih će se izlistati listing.

U nastavku suđenja Tužilaštvo KS je pročitalo preciziranu optužnicu u kojoj se navodi kako je Sefić osumnjičen zbog toga što je 10. oktobra upravljajući vozilom BMW, svjestan da može ugroziti sigurnost u saobraćaju na što je pristao, te s obzirom na smanjenu vidljivost propustio priliku da smanji brzinu, kao i da nije obratio pažnju na pješake.

U optužnici se navodi kako je udario pješakinje Selmu i Editu dok su prelazile zeleno svjetlo na raskrsnici, te ih odbacio 30-ak metara. Također, u optužnici su detaljno precizirane teške povrede i prijelomi koje su zadobile pješakinje, usljed kojih su i preminule, a među njima je odvajanje malog mozga od velikog, prijelomi pršljenova, kosti itd. Sefić se optužnicom tereti i za neukazivanje pomoći povrijeđenim.

Advokat Čelik se nakon čitanja optužnice izjasnio kako se protivi njenom preciziranju navodeći kako nisu izveli niti jedan dokaz, te smatra kako je preciziranje optužnice preuranjeno kao i da se optužnica protivi njegovom branjeniku navodeći kako se pojačava kvalifikacija krivičnog djela. Čelik je potom i naveo kako mu treba vremena da odgovori na optužnicu.

Tužilaštvo KS je kao dokaze predložilo izvještaj iz BH Telecoma koji je rađen po naredbi Kantonalnog suda, odnosno detaljne ispise poziva i poruka između brojeva telefona koji pripadaju Sanjinu Sefiću, njegovom ocu, te saučesnicima u periodu od 10. do 13. oktobra.

"Tata, imao sam problem. Udario sam nekog s autom. Ne znam šta se dešava, idem sad kod druga", poslao je Sefić poruku ocu Jasminu, pročitano je danas u sudnici.

"Mrtav sam, moj Mirza. Oduze život nedužnim djevojkama, i sebi i nama zbog gluposti", poslao je njegov otac Jasmin nepoznatom broju poruku, pročitala je tužiteljica Tužilaštva KS.

Među pročitanim porukama nalaze se i one upućene Sanjinu poput: "Nemoj na Grbavicu da te ne rove" i "Nazovi me kad odeš odavde."

"Poginula cura."

"Nemoj me gurati."

"BGM."

"Ne smijem ti na mobitel ništa, prate sve."

Također, pročitane su i poruke u kojima se pita "ima li još šta da šmrkne", te kako je "čuo da su javili preko Motorole kako je pronađeno auto".

sanjin_sefic_sudjenje_kantonalni_sud_rsa1.jpg - undefined

Sanjin Sefić na ranijim ročištima

"Umrla i druga cura. Ovo je broj".

Među porukama koje se tiču Sanjinove sestre Sare nalaze se i one u kojoj se navodi kako ona "treba biti svjesna situacije".

"Jesam. Sutra će hiljadu ljudi reći da je ubica. Meni već govore da sam kuja i da ga predam."

"Ma šta si očekivala, ne obaziri se."

"Danas Sanjin, sutra nečiji drugi brat".

Na sve navedene poruke koje je pročitala danas tužiteljica Kantonalnog tužilaštva advokat Čelik je uložio prigovor kako to nisu Sanjinove poruke, na šta je ona odgovorila kako je prva poruka upućena Sanjinovom ocu Jasminu. Sanjinov otac koji je sjedio u sudnici dobacio je kako to nije Sanjinov telefon, nakon čega mu je sudija Todorović naredio da napusti sudnicu.

Sefićev advokat Čelik dodao je na kraju ročišta kako ostaje kod ranije sprovedenih dokaza, te kako će se očitovati, po njemu, o "novoj"  a ne preciziranoj optužnici. 

Podsjetimo, u prvostepenom postupku, Sefić je bio osuđen na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

Optužnica Tužilaštva KS-a Sefića tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće. 

On je 10. oktobra 2016. godine vozeći brzinom većom od 100 km/h na pješačkom prijelazu u ulici Zmaja od Bosne, vozeći automobil Golf VI, prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč. Sefić je pobjegao sa lica mjesta i preko GP Uvac pobjegao u Srbiju gdje je uhapšen 11. oktobra i zadržan u ekstradicijskom pritvoru sve do 9. januara kada je izručen bh. pravosuđu. Od tada se nalazi u pritvoru, a prilikom ispitivanja branio se šutnjom.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu i protiv Sefićevih pomagača Sare Sefić, Dine Alića, Amara Salihovića i Sauda Nišića.
 
Sara Sefić, Dino Alić i Amar Salihović terete se da su istu noć pomogli Sanjinu Sefiću da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijeleza Uvac, nakon čega je Sanjin Sefić postao nedostupan organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.
 
Saud Nišić tereti se da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela odnosno sakrio je vozilo kojim su Sefića prevezli do GP Uvac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije