Orić o Meholjiću: Hakija je ostao bosanski patriota do posljednjeg daha

Radiosarajevo.ba
Orić o Meholjiću: Hakija je ostao bosanski patriota do posljednjeg daha
Foto: Tuzlanski.ba / Orić i Meholjić

Ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića potresla je vijest o iznenadnoj smrti njegovog rođaka, kolege policajca i saborca, člana Ratnog predsjedništva Srebrenice i bivšeg šefa tamošnje policije Hakije Meholjića, koji je umro jutros u Tuzli nakon što je dan ranije doživio moždani udar.

Razgovarao: Faruk Vele

"Hakija je nakon moždanog udara najprije morao iz Srebrenice za Zvornik, zbor procedura,pa je tek navečer prebačen za Tuzlu, ali već je bio u komi. Negdje jutros oko 4 sata ujutru je preselio na ahiret ", veli Orić.

Preminuo Hakija Meholjić

Prisjeća se da je Hakiju zatekao u srebreničkoj policijskoj stanici nakon što se u osvit agresije vratio u rodni grad.

"Svaki insan ga je znao u našem kraju. Njemu kao policajcu nije trebala patrola i policijska podrška. Hakija je na intervenciju odlazio sam! Radio je ono za što je obično trebalo pet policajaca, toliki je respekt prema njemu bio. Od običnih građana do prijestupnika. Kad bi se na nekom teferiču previše popilo, pa počeo belaj, mnogi policajci nisu smjeli otići, a Hakija bi sam odlazio da smiri situaciju i uspostavi javni red i mir. Bio je dobro odan policijskom poslu", prisjeća se Orić. 

Naser Orić - undefined

Foto: Privatni album: Naser Orić

Mnogo prije ostalih, veli Orić, shvatio je šta se sprema Podrinju.  Znao je šta mora raditi. 

"Došao je jednog dana i pitao me: 'Pobro, hoćeš li me poslušati da odradimo neke stvari'. Izvršili smo određene aktivnosti na početku agresije. Ispostavilo se da je Hakija u mnogim stvarima prednjačio u odnosu na nas ostale, bio je ispred vremena, znao predvidjeti buduće događaje. Takav je bio kod povlačenja određenih odluka, poteza, imalo se šta naučiti od njega. Mi mlađi ga, nažalost, mnogo puta nismo ni razumijevali. Kad sam se vratio iz Haga, evocirali smo uspomene. Shvatili smo koliko je bio u pravu mnogim pitanjima. Imao je prirodne instinkte", govori Orić. 

Orić se prisjeća kako je Meholjić reagirao kada ga se počelo spominjati kao osobu koja je, navodno, povezana sa ratnim zločinima.

Ko je bio i kako je govorio Hakija Meholjić

"Srbi iz Bijeljine htjeli su nas staviti na liste zločinaca. Hakija se nije bojao. Rekao je da ne želi da ide iz Srebrenice. Upozoravao sam ga da će biti uhapšen, dok on dokaže da je nevin, proći će vrijeme. Hakija je otišao da dâ iskaz. Zajedno s njim je išao jedan moj prijatelj. On mi je svjedočio da su svi, uključujući i organe gonjenja, stajali pred Hakijom kao vojska u želji da se pozdrave, bez obzira na svu propagandu protiv nas. Kad se oni koji te proganjaju odnose prema tebi s poštovanjem, onda je jasno kakav je to čovjek. A volio je svima sve kazati ' u brk'. Bio je takav. Nije trpio nikog da mu se nameće. Bio je dobra duša", ističe ratni komandant Srebrenice. 

Do zadnjeg dana je, kaže nam Orić, Hakija Meholjić brinuo za Srebrenicu i za Srebreničane, Podrinjce. 

"Govorio mi je da 'ovo neće na dobro' za narod Podrinja, da se o narodu niko ne brine. Bio je patriota od prvog dana do zadnjeg daha. I kada su oni koji su predavali puške i odlazili iz Srebrenice pa dobijali savjetničke i druge pozicije u Tuzli i Sarajevu, Hakija nije prestajao biti patriota. Mnogi to ne znaju. Hakija Meholjić je ostao bosanski patriota do smrti, do posljednjeg daha", rekao je Orić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije