Ko je bio i kako je govorio Hakija Meholjić

Radiosarajevo.ba
Ko je bio i kako je govorio Hakija Meholjić
Foto: krupljani.ba / Hakija Meholjić

Hakija Meholjić, ratni šef srebreničke policije te član Ratnog predsjedništva Srebrenice, preminuo je jutros u Tuzli nakon teškog moždanog udara, koji je imao jučer poslijepodne.

Preminuo Hakija Meholjić

Bio je politički aktivan duži niz godina, a obnašao je pored odborničkih mandnata i dužnost direktora KP „Polet“ Srebrenica. Hakija Meholjić je rođen u Srebrenici 7. aprila 1949. godine.

Dugogodišnji SDP-ovac, koji je to prestao biti ove godine, bio je prepoznatljiv po izjavama zbog kojih je među dijelom javnosti stekao reputaciju "čovjeka snažnog karaktera", dok mu drugi nisu praštali tvrdnju da je "sarajevska vlast prodala Srebrenicu". Zbog te tvrdnje, advokati Ratka Mladića tražili su da bude svjedok njihove odbrane - što je odbijeno. 

Kako je zapisano u Feljtonu o Bošnjačkom saboru u Sarajevu 1993. godine, na kojem je proglašeno da se "našem narodu umjesto muslimani vrati ime Bošnjaci", desilo se i sljedeće:
"Došao je Meholjić kao predsjednik SDP-a Srebrenica, a na poziv Alije Izetbegovića. "Odmah smo imali neku slutnju da će se tu rješavati krupne stvari, jer prvi put izlazimo iz Srebrenice i obezbjeđuje nam se prevoz sa dva helikoptera. Kako to da je nama siguran izlaz, a za sve vrijeme otkako smo postali demilitarizovana zona, nije nam mogla doći nijedna civilna, ni vojna delegacija. Bilo je predviđeno da ide i Naser Orić, ali on nije želio ići. Sa aerodroma su nas transporterima dovezli pred ‘Holiday Inn’... Tu nas je primio predsjednik Izetbegović i odmah nakon pozdrava pitao: ‘Šta vi mislite o zamjeni Srebrenice za Vogošću?’“
Jedno vrijeme vlada tišina, a onda se Meholjić javlja za riječ: „Predsjedniče, ako ste nas zvali na gotovu stvar, onda to niste trebali raditi, jer se valja vratiti pred narod...“

Često je isticao kako je još oktobra 1968. primljen u Savez komunista i da je u duši vječni socijaldemokrata.

Nakon što ga je ove godine Glavni odbor isključio iz SDP-a, i to zbog priklanjanja ideji "socijaldemokratskog pokreta", poručio je kako je još uvijek za ideju SDP-a, ali je "protiv rukovodstva". 

U intervjuu za Dane 1999. godine, prihvatio je "odgovornost" da je upravo on nazvao Benta Jensena, specijalnog izaslanika OHR-a za Srebrenicu, "srebreničkim McKenziejem". Za one koji ne znaju, general Lewis McKenzie je osnovao i komandovao Sektorom Sarajevo u okviru UNPROFOR-a 1992. godine. Negator je srebreničkog genocida, tuguje što je NATO bombardovao Srbiju, a oni koji se sjećaju i proživjeli su agresiju njegovog se imena ne vole sjetiti. 

Pričao je Meholjić o problemu povratnika u Srebrenicu, i Bošnjaka i Srba, ukazivao na malverzacije unutar više udruženja, te na pojedine mafijaške ucjene.

Kada se u medijima pojavila informacija da Srbija raspisuje međunarodnu potjernicu za njim, zbog ratnih zločina koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju 1992. godine, najavio je tužbu protiv Srbije uz poruku: "Nisam ja pucao na njih. Oni su pucali na mene." 

Ove godine, u augustu, bio je jedan od potpisnika "otvorenog pisma iz Srebrenice: Vrijeme je za toliko čekano probosansko jedinstvo".

"Razlikujemo se po ideološkom određenju, drugačije su nam vizije onoga što želimo da bude budućnost naše zajednice, ali tu negdje, među nama, u miru i tišini puste Srebrenice, posljednjih nekoliko mjeseci se okupljamo, razgovaramo i tragamo za tačkom za koju ćemo se uhvatiti – za toliko potrebnim okupljanjem i pomirenjem unutar naroda", navodilo se, između ostalog, u otvorenom pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije