Komemoracija Miri Furlan: Prelijepim plavim očima, sklopljenim zauvijek

1
Radiosarajevo.ba
Komemoracija Miri Furlan: Prelijepim plavim očima, sklopljenim zauvijek
Foto: Kinoist / Mira Furlan

Glumica Mira Furlan preminula je prošle sedmice u 66. godini života.

Povodom njezina odlaska, komemoracija velikoj glumici održana je u petak, 29. januara u gledalištu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, gdje je nastupala od 2016. u predstavama "Kasandra" i "Jesenja sonata" i ostvarila posljednji pozorišni nastup u predstavi "Vježbanje života - drugi put".

Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca, kazao je da Mira Furlan vjerovatno ne bi željela da joj se priređuje komemoracija, ali da su se na to odlučili jer se vrlo mnogo ljudi javilo nakon vijesti o njenoj smrti.

"Mislim da bi se ipak složila s nama, da joj se još jednom obratimo, kako se uvijek vraćala kazalištu", rekao je Blažević.

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, kazao je da je Mira Furlan bila osoba koja je mogla ponijeti i zanijeti ne samo svojim kazališnim ulogama, nego i pojavom i karakterom.

"Unatoč nepravdama koje je doživjela, u njoj se nije osjećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promjene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj", rekao je Obersnel.

Istakao je da je bila izložena nečovječnim postupcima, a da su sada uslijedile zakašnjele isprike i objašnjenja kojima neki pokušavaju olakšati savjest, piše Hina.

Obersne je naglasio da je Furlan "pretrpjela pogrom, monstruozne posljedice svog životnog odabira, kao protjerivanje iz grada i otimanje imovine, zato što je proglašena pogrešnom i nepoželjnom".

"I to zato što je voljela nekog tko nije spadao u kalup društva i vlasti, pa nije ni ona", zaključio je.

Teatrologinja i sveučilišna profesorica Lada Čale Feldman rekla je da je HNK u Rijeci "vjerojatno jedino mjesto s kojeg se smije o Miri govoriti bez potrebe da se naknadno ispiru neke loše savjesti".

To je, dodala je, jedino mjesto koje je u protekloj deceniji opetovano potvrđivalo da u njoj vidi živu i nasušnu potrebu umjetnice, nekog ko još može pružiti štošta kazalištu.

Pročitan je tekst novinarke Heni Erceg, prijateljice Mire Furlan, u kojem navodi da je Furlan 1991. godine dobila otkaz u matičnom kazalištu u Zagrebu jer je odlučila glumiti u Beogradu, gdje joj je živio suprug.

"Bila je izložena medijskom linču i bujici prijetnji takozvanih običnih građana pa je odlučila emigrirati u Ameriku. Hrvatska je tako izgubila veliku glumicu, politiziranu i duboko obrazovanu osobu, ali ipak naivnog stava da umjetnost može nadići prizemnost rata i banalnost populizma", navela je Erceg.

Mirina najbolja prijateljica, glumica i doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić, iz izolacije u Zagrebu, Miri i njenim "prelijepim plavim očima, sklopljenim zauvijek" uputila je odlomak iz Krležinih "Zastava", opisom Ane i njenih očiju.

Druženja s Mirom Furlan i njene osobnosti prisjetili su se sveučilišna profesorica i filozofkinja Sanja Bojanić te književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije